Проблемите със съня могат да се отразят негатовно на много аспекти от живота ни, но най-вече на здравето ни. Ако сутрин се събуждате по-уморени, отколкото сте си легнали и едвам надигате клепачи, то със сигурност сънят ви е нарушен или страдате от безсъние.
Множество изследвания, изготвени от експерти, доказват, че липсата на сън или неговото системно нарушаване, могат да доведат до сериозни последици за организма.

Употребата на приспивателни обаче, съвсем не е начинът, чрез който да се отървете от безсънието и да си осигурите дълбок сън.

Но как да се справите с безсънието и дългите часове въртене в леглото? Вижте няколко нетрадиционни начина, които ще ви помогнат да подобрите съня си и така да се будите свежи и отпочинали сутрин, заредени с достатъчно енергия, за да се справите с предизвикателствата на ежедневието:

"Чай" от ябълков оцет и мед

Тази смес не е чай в истинския смисъл на думата, но все пак ще помогне да се отървете от безсънието, защото съдържа аминокиселини, намаляващи безпокойството и стимулиращи производството на серотонин и мелатонин.

Необходими са ви: 2 супени лъжици ябълков оцет, 1 суп. л. мед и чаша вода.

Смесете оцета и меда в чаша с топла вода и изпийте половин час преди лягане. Пийте всяка вечер, докато решите проблемите със съня си.


Чай от бананови кори

Чаят от бананови кори има високи нива на триптофан. Увеличава мелатонина, облекчава стреса и намалява умората.
Необходими са ви: 1 бананова кора, чаша вода и ½ чаена лъжичка канела.

Добавете банановата кора към чаша вода и оставете да ври 5 минути на слаб огън. След това добавете канелата и оставете сместа да престои още 15 минути. Когато достигне температура, подходяща за консумация, прецедете и изпийте преди да си легнете.


Чай от валериан


Чаят от валериан действа приспивно и противовъзпалително. Намалява напрежението и спомага за дълбок сън.
Необходими са ви: 1 чаша вода, 1 супена лъжица (10 грама валериана) и 1 чаена лъжичка пчелен мед.

В чаша вряла вода сложете валериана, когато се утаи, прецедете и подправете с мед. Пийте сместа 20 минути преди лягане.


Чай от маруля

Този чай успокоява и премахва безпокойството, отпуска мислите.

Как се прави: Нарежете листата и ги сварете в чаша вода. Оставете да престоят 10 минути. Прецедете, добавете мед и изпийте преди лягане.


Чай от лайка

Чаят от лайка действа противовъзпалително, успокояващо и релаксиращо. Отпуска ума и мускулите и помага за здрав сън. 
Източник: fakti.bg