Ако храненето беше като гимназия, здравословните въглехидрати биха били неразбраните деца с лоша репутация и златно сърце.

"Хората смятат, че ще напълнеят, ако ядат въглехидрати", казва диетологът Нанси Фарел. „Наблюдава се тенденция храната да се определя като добра и лоша…. но храната и храненето са много по-сложни, отколкото хората осъзнават".

"Освен че са вкусни, въглехидратите са от съществено значение за правилното функциониране на организма, защото дават енергия както за мозъка, така и за мускулите ни", казва Фарел.

По думите й има разлика между рафинираните въглехидрати, като бял хляб и тестени изделия, бисквити и бонбони, и нерафинираните въглехидрати, които са здравословни.  

"Въглехидратите не могат да бъдат разглеждани заедно", казва нутриционистът Абби Лангър. "Комплексните въглехидрати се освобождават много по-бавно в кръвта и ви осигуряват енергия за дълго време."

Вижте кои са те и защо може да си позволите да ги хапвате:

Картофи

Много хора избират само сладките картофи, като демонизират обикновените, но за това няма реална причина, казва Фарел. В действителност, те са пълни с витамин С, калий и дори малко протеини. Ако ги ядете с кожата, ще получите и допълнителна доза фибри, което ще ви държи по-дълго време сити.

„Не мога да кажа нищо срещу картофите“, добавя Лангър. По думите й, ако картофите се ядат варени или печени и без сосове и добавки, са изключително здравословни и силно препоръчителни.

И това е интересно: Яжте червени картофи – с невероятна лечебна сила са - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Пълнозърнести

Рафинираните зърна преминават през обработка, за да им бъдат премахнати отделни груби части, например триците, които имат редица здравословни влакнини. "Така, изхвърляйки ги, зърнените храни се превръщат в бързо усвояващ се въглехидрат, който ще увеличи кръвната ви захар", казва Лангер.

Ето защо пълнозърнестите храни са по-добрият избор. "Няма причина хората да се страхуват от тях - от овесени ядки с плодове, през пшеница и ечемик, до царевично брашно или пуканки. 

Ако нямате някакъв здравословен проблем, няма причина да избягвате зърнените храни, добавя нутриционистът.

Сладки плодове, като банани, пъпеш или грозде

Високото количество захар в тях ги прави толкова вкусни, но това не означава, че те са лоши за вас. Лангърс препоръчва хората да приемат по 1 ½ до 2 порции на ден от тях, а когато правят смути, да внимават за количеството им.

Те съдържат обаче и куп полезни вещества, затова ги хапвайте, макар и в умерени количества.

Бобови

Много хора избягват бобовите, като нахут, леща или боб, защото смятат, че са богати на въглехидрати. И ако това е вярно, не трябва да се пренебрегва и фактът, че са богати на фибри и протеини.

Фарел препоръчва да ги включваме в обяда, за да има достатъчно време да се смелят следобеда.

Нишестени зеленчуци като царевица и грах

Въпреки че се водят зеленчуци, много хора гледат на тях като нишесте. Те не са храни, които трябва да отричате, защото съдържат много протеини и фибри.

Диетолозите препоръчват да гледаме на тях като допълнение към зеленчуци, като кейл или моркови, т.е да ги включваме в менюто си, макар и в по-ограничени количества. 

Източник: Profit.bg.