Всяка храна е полезна. Така поне твърди традиционната тибетска медицина. Всяка храна, приготвена в определени пропорции, притежава свойството да лекува или поне може да оказва благотворно влияние на организма. Така са смятали лечителите от древен Тибет.

Те са разделяли продуктите на „топли” и „студени”, без това да е имало някакво отношение към температурата на приеманата храна. Топлите храни са имали способността да „стоплят” тялото и са го предпазвали от болести, а „студените” са унищожавали причинителите на заболяванията.

Към „студените” продукти древните лекари са отнасяли най-вече плодовете и някои плодови сокове, млякото, изварата, ориза, тиквата, зелето, мака и свинското месо.

А към „топлите” – повечето видове месо. Конското месо например се смята за „по-топла” храна от агнешкото. „Най-топло” пък е... човешкото месо. Но няма сведения за това жителите на Тибет да са практикували канибализъм.

Повече за полезните подправки според тибетската медицина, четете в zdrave.to