ТИКВАТА ЛЕКУВА КУП БОЛЕСТИ
Оранжевата вкусотия съдържа безценния витамин Т, който спира напълняването. Много хора не обръщат никакво внимание на тиквата просто защото не знаят колко полезна е тя.
Ваня Панайотова, Пловдив
Ароматната мека част на тиквата е богата на различни витамини. Тя съдържа на първо място аскорбинова киселина (така необходимия на всички ни витамин С), която ни спасява от есенните простуди. В нея има и витамини от групата В - те се справят не само с умората, раздразнителността и безсънието. Тези витамини подобряват състоянието и на кожата, и на косата ни. Продължаваме с витамините А и Е, пречещи на стареенето, както и витамин К, който влияе на съсирваемостта на кръвта. Другите зеленчуци почти не съдържат витамин К. Но тиквата съдържа и още един, много рядко срещан витамин - става дума за витамин Т, който помага за усвояването на тежка храна и не позволява затлъстяване. Може би затова диетолозите така настоятелно препоръчват тиква. Този зеленчук съдържа и много желязо - то дава добър цвят на лицето и весело настроение.
Смята се, че тиквеният сок помага на мъжете за поддържане на сексуалния тонус. А ние препоръчваме да консумират и повече тиквени семки.
ТИКВАТА ПОМАГА ПРИ БЕЗСЪНИЕ
Може ли да посочите при какви заболявания помага тиквата?
Станислава Станкова, София
Тя е полезна при доста болести, при това сериозни. Препоръчва се например на хора със сърдечносъдови заболявания. Благодарение на високото си съдържание на калий тиквата подобрява работата на сърцето, укрепва кръвоносните съдове и премахва отоците. И още:
При болести на бъбреците и пикочния мехур се приготвя лекарство от тиквени семки и конопено семе. Ето как: стрива се по една чаша от двата вида семена, смесват се и към тях постепенно се доливат 3 чаши гореща вода. Получената смес се прецежда добре и се получава “мляко”. Пие се през деня, подсладено с мед или захар.
При безсъние се препоръчва да се пие тиквен сок вечер, или пък отвара от тиква с мед.
При екзема и изгаряния, при обриви и пъпки наложете меката част от тиква на засегнатите места.
Хора, на които им се налага да стоят дълго време прави през деня, могат да помогнат на стъпалата си, като ги намажат с кашица от прясна тиква.
Тиквените семки са признато средство за прогонване на глистите.
ТИКВЕНАТА СУПА ТОПИ КИЛОГРАМИ
Какви ястия могат да се приготвят от тиква?
Стефка Райкова, Поморие
От тиква могат да се приготвят много, и то вкусни, ястия. Ние ви предлагаме две рецепти:
Тиквена супа. Необходими продукти: един килограм тиква, една глава лук, 3 супени лъжици зехтин, един литър зеленчуков бульон, 100 г тиквени семки, сол и червен пипер. Най-напред изчистете и нарежете на едро главата кромид лук. След това изчистете тиквата и нарежете на кубчета меката част. Сложете зехтина да се загрее в тенджерата и леко запържете лука и тиквата в него. Налейте бульона и оставете всичко да ври на бавен огън в продължение на 20 минути. След това можете да пасирате съставките от супата до състояние на пюре. Добавете солта и червения пипер. Отделно запържете тиквените семки, но без мазнина. Налейте супата в чиниите, добавете по още малко зехтин и посипете отгоре изпържените тиквени семки.
Говеждо месо с тиква и червено вино. Необходими продукти: 750 г говеждо месо, 250 г лук, нелютив, 200 г меката част от тиква, варена, 3 супени лъжици топено масло, сол, млян черен пипер, половин чаша бульон от кубче, една чаша червено вино и 4 супени лъжици сметана. Изчистете и нарежете лука, а парчетата варена тиква пасирайте, най-добре на гевгир (едро сито). Загрейте разтопеното масло и запържете от двете страни парченцата месо. Добавете и леко запържете и лука. Подсолете и сложете черен пипер на вкус. Добавете бульона и червеното вино и оставете ястието да се задушава един час. След това добавете сметаната и пасираната тиква. Сложете пак да заври и подправете със сол и черен пипер.
Последвайте ни
5 Коментара: