Представители на сдружение "Сроксос" напуснаха срещата в Столичното седмо РПУ в Студентски град, на която присъстваха министърът на вътрешните работи Михаил Миков, генералният комисар Павлин Димитров и представители на висши учебни заведения. От сдружението организират протест на 14-ти януари, който ще започне от 10 часа от зала "Христо Ботев".
Според Румен Захариев, от Сдружение „Сроксос”, по време на срещата не е станало ясно дали ще има изградена рамка за специалния статут на студентските градчета в страната. Освен това държавата и общината си прехвърляли отговорностите.
Другите представители на студентските организации, които бяха на срещата с ръководството на МВР са от Националното представителство на студентските съвети. Техен представител заяви след срещата, че по време на дискусиите, Министерството на вътрешните работи е представило анализ, според който престъпността в „Студентски град” е намаляла три пъти от началото на засиленото полицейско присъствие в квартала.
“Изключително ползотворна среща, на която обсъдихме всички аспекти на живота в Студентски град” – така министър Миков определи разговора с представителите на всички висши училища в София, в която участваха също директорът на СДВР комисар Николай Янев и началникът на Седмо РУ комисар Петър Неделчев. МВР ще продължи партньорството със студентската младеж при осъществяване на набелязаните мерки за повишаване на реда и сигурността.
Необходимо е ясно да бъдат очертани границите на отговорностите със Столична община относно подобряване на инфраструктурата на територията на Студентския град. Параметрите на тези отговорности са фиксирани в законодателната база за работата на съответните институции. В този ред министър Миков подчерта, че ако общината не може да осигури необходимите 200 хиляди лева за улично осветление, той ще постави въпроса пред правителството, за да бъде потърсено адекватно решаване на проблема.
Министърът определи като неосъществимо в момента искането на някои от младежките представители Студентският град да бъде изцяло студентска територия /кампус/. Причината е, че в район “Студентски” има частни терени, много от които са реституирани и вече застроени от собствениците.
Председателят на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ Светослав Станков посочи, че студентската организация е за постигане на целите по пътя на диалога, който ще продължи в дух на партньорство. /БЛИЦ