Паметник на проф. Богдан Богданов да бъде издигнат в София. Инициативата е негови колеги от Нов български университет и видни общественици, съобщава „Телеграф”.
Преди два дни именитият учен си отиде от този свят на 75 години, покосен от инфаркт. Класически филолог и дългогодишен професор по история на старогръцката култура и литература в Алма матер, Богдан Богданов е основател на Нов български университет.
 
Затова една от идеите е статуята му да се издига в двора на ВУЗ-а, на който бе и президент. Ако при разговорите с представители на Столичната община се намери подходящо място, паметникът може да бъде и в центъра на София.
 
„Приносът му в науката е огромен”, мотивираха предложението си за издигане на монумент преподавателите. „Учителю, поклон”, написаха колегите му, съкрушени от кончината.
 
Проф. Богданов е автор на десетки книги, сред които „От Омир до Еврипид”, „Омировият епос”, „Литературата на елинизма”, „История на старогръцката култура”, „Орфей и древната митология на Балканите”. Последната книга, която остави, е „Думи, значения, понятия, неща”.