Очакваното с нетърпение заседание на Дисциплинарната комисия към БФС няма да се състои във вторник, както е по традиция, а бе отложено за сряда от 12:00 часа. БЛИЦ вече съобщи, че в Централата са под напрежение заради скандалите от последните няколко дни покрай Лудогорец, Берое, ЦСКА и младежкия национален отбор. За капак футболистите на разградчани бяха нападнати от фенове в Стара Загора преди реванша за Купата на България. Хората от комисиите в БФС чакат заповед за действие от Борислав Михайлов. Всички служители са в неловко положение, като все още не знаят как да процедират и именно заради това отлагат за ден по-късно заседанието на Дисципа.

По-рано днес клубът от Разград излезе с официална позиция за вандалщината на "Трейс Арена", обявявайки, че настоява БФС да разгледа сериозно случая и да наложи строги наказания.

Справка на БЛИЦ в Дисциплинарния правилник на футболната централа установи, че няма точка, по която Берое да бъде наказан за случилото се между феновете и футболистите на Лудогорец.

Още в неговата първа глава, в член 5 пише:
"/1/ Клубовете носят отговорност за поведението на своите ръководители, състезатели, служебни лица, привърженици, както и за всички лица, осъществяващи задължения от името на клуба.
/2/ Клубът домакин е отговорен за реда и сигурността 90 минути преди началото, по време и 90 минути след края на срещата. Той носи отговорност за всякакъв род произшествия и може да бъе обект на дисциплинарни наказания."

Случилото се с Лудогорец е на чужд стадион - този на третодивизионния ФК Верея в квартак "Кольо Ганчев" в Стара Загора и е станало повече от 24 часа преди мача.

Във вътрешното първенство БФС не е записал задължение на клуба-домакин да осигурява условия за провеждане на тренировки на гостите, както например е в наредбите на УЕФА за официалните тренировки преди международни мачове.

В раздел девети, член 28, точка 8, от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС са записани задълженията на футболния клуб-домакин спрямо сигурността. В нея се казва, че по време на мача трябва да бъде осигурена надеждна охрана на договорна основа, и че полицията има ангажимент само за "района на стадиона" и "спортната зона".

В чл. 37 на дисциплинарния правилник са описани всички наказания за провинения на публиката. В него пише
: "5. Опити за побой или малтретиране на противникови състезатели, служебни или длъжностни лица, или увреждане на МПС на гостуващия отбор и длъжностите лица в "района на стадиона", за което наказанието е лишаване от домакинство до 2 срещи и по 10 000 лева на присъдена среща."

000_Screen_Shot_2013_11_18_at_15.45.29.jpg
Само че основният факт тук е терминът "района на стадиона". За него под тази точка специално е записана и забележка: "ФК домакин носи отговорност за инциденти, възникнали в обсега на "района на стадиона". За целта преди започване на спортно-състезателтната година всеки ФК следва да представи в администратиращия орган скица, на която, съгласувано с органите на МВР, да са посочени ясно и точно очертанията на "райнона на стадиона"."
0002_Screen_Shot_2013_11_18_at_15.47.25.jpg

В края на дисциплинарния правилник пък е записана точката с определения по смисъла на наредбата, чиято пета точка касае "района на стадиона": (5) "Район на стадиона" - обхваща границите, обособени от съществуващата ограда и прилежащите паркинги, сгради и съоръжения."

0001_Screen_Shot_2013_11_18_at_15.40.08.jpg


0003_Screen_Shot_2013_11_18_at_16.24.57.jpg

Така БФС практически не може да изпълни исканията на отбора на Кирил Домусчиев да накаже строго Берое за случилото се. Екшънът се разиграва на стадиона на Верея, а разградчани са били длъжни сами да подсигурят охраната си. Липсата на информация, подадена към Берое пък доказва, че клубът-домакин на мача следващия ден е нямало как да реагира.

0004_Screen_Shot_2013_11_18_at_16.25.12.jpg

Сега остава да чакаме до сряда, за когато беше преместено заседанието на Дисциплинарната комисия. Очевидно в БФС и Лудогорец им е нужно още време, за да четат наредби и да търсят правилници, по които да накажат Берое. Не е тайна, че в последните няколко години във футболната ни централа сериозно се чува думата на боса на Лудогорец Кирил Домусчиев.