Четворно по-кратък става списъкът със стоки и услуги, за които обществените поръчки да се възлагат приоритетно на фирми с над 30% работници с увреждания. Намалението бе гласувано от правителството по предложение на социалния министър Зорница Русинова.
В новия списък са вкарани 103 позиции за доставки на стоки и 14 услуги, при които приоритетно ще се избират фирми, наемащи инвалиди. В предния списък номенклатурата бе над 400 позиции.
 
Според социалното министерство така ще се ограничи практиката фиктивно да се създават работни места за хора с увреждания с цел по-лесно печелене на обществени поръчки.
 
От списъка с преференциите са отпаднали стоки като повечето видове обувки. Инвалидните предприятия вече ще са с предимство само при закупуването на гуменки и ботинки. Отпаднали са и доставките на конфитюри и консерви, както и всякакви строителни услуги, които бяха включени в предния вариант на списъка. Инвалидите вече няма да се ползват с привилегия и при възлагане на услуги за уебдизайн. Остават обаче с предимство при услуги за пакетиране, подготовка на текст и печат и предпечатна подготовка.