Тази година, 2020 г., вече получи епитета на най-лошата през последните няколко десетилетия, поради неприятните, злополучни и трагични събития, които се случват буквално от началото й, пише Srbija Danas. От пандемията на коронавирус, пожарите в Австралия, смъртта на Коби Брайънт, до бедствията, станали само за четири дни миналата седмица - мнозина се чудят какво още ще се случи със света до края й.

Новото десетилетие започна на 1 януари 2020 г. и за мнозина изглеждаше оптимистично и шанс за по-добър живот. Въпреки това, когато навлизаме в осмия месец, мнозина се чудят дали тази година може да се влоши още повече, след опустошителни пожари, самолетни катастрофи, смъртта на баскетболната звезда Коби Брайънт, различни природни бедствия и безредици - всички под знака на пандемията на коронавирус.

И когато изглеждаше, че най-лошото трябва да е минало, три събития от изтичащата седмица, които се случиха за четири дни, разтърсиха света и хората вече просто искат да се събудят възможно най-скоро от този кошмар, наречен 2020.

Взрив унищожи Бейрут

Мощна експлозия разтърси пристанището в ливанската столица Бейрут около 18:00 във вторник, при което загинаха 154 души и бяха ранени около 5000 души.

Пристанището е напълно унищожено, а голяма част от града буквално липсва. Смята се, че взривът е причинен от 2750 тона амониев нитрат, който се съхранявал години наред без никакви предпазни мерки.

Ливанските власти са арестували 16 души в рамките на разследване за експлозията в склада, а източник на съда заяви пред местните медии, че главният изпълнителен директор на пристанището е сред арестуваните.

Медиите съобщават, че около 300 000 души са останали без дом.



Сградата на Световния търговски център в Брюксел беше обгърната от пожар

Голям пожар избухна на 27-ия етаж на Световния търговски център в Брюксел в четвъртък (6 август). От сградата се издигаше гъст дим, но за щастие никой не е пострадал. Твърди се, че пожарът възникнал, след като се запалил изолационен материал.

Множество членове на пожарната са успели да овладеят пожара, а командирът  Берт Брюгесманс, заяви, че става въпрос за много сериозен инцидент.

Кулата не се използва, защото се ремонтира, а в момента на пожара присъстваха само няколко работници, които успяха да се евакуират навреме.

Самолет се разби, при което загинаха най-малко 18 души

Катастрофата е станала в петък, когато самолет на Air India Express, летящ от Дубай, се разби на летището в Каликат в Индия. Най-малко 18 души са убити, а над 150 са тежко ранени.

Самолетът със 190 пътници и членове на екипажа излязъл от пистата и се разцепил наполовина.

Според медиите самолетът, идващ от Дубай, е бил принуден да кацне, а инцидентът е станал в момента, в който е валяло силно в тази част на Индия, съобщава Ройтерс.



Най-трагичните събития от началото на годината

Новото десетилетие започна с извънредно положение, обявено в Нов Южен Уелс, Австралия, заради бушуващитне в продължение на месеци горски пожари.

Пожарите принудиха цели градове да се евакуират и изгориха десетки милиони хектари. Смята се, че са убили най-малко милиард животни и са застрашили поне 100 вида.

Коронавирус KOVID-19

Световната здравна организация обяви новия коронавирус в началото на януари, въпреки случаите, възникнали в Китай през ноември миналата година.

Смята се, че новият коронавирус, известен като Covid-19, произхожда от животински пазар в Ухан, Китай.

Той бързо се разпространи по света, обявена е пандемия, над 19,5 милиона души се разболяха досега, а над 724 000 починаха. Държавите по света наложиха блокади и различни мерки за спиране на разпространението на вируса.



Инциденти, свързани с Иран

След като Иран започна атака срещу американски войски, разположени в база в Ирак, украински самолет се разби в Техеран, при което загинаха всички 176 души на борда.

По-късно Иран пое отговорност за инцидента, заявявайки, че самолетът е бил свален по грешка, тъй като сметнали, че представлява заплаха.



Смъртта на Коби Брайънт

Голямата трагедия, която засегна не само феновете на баскетбола, но и целия свят, се случи на 26 януари, когато хеликоптерът, превозващ Коби Брайънт, легенда на НБА и дъщеря му Джиджи (13), заедно със седем други пътници, се разби.



Поредната самолетна катастрофа

Нова самолетна катастрофа стана в края на май, когато пакистански самолет се разби, при което са загинали 97 пътници, а само двама са оцелели.

Смъртта на Джордж Флойд

Друго събитие, отбелязало тази година и предизвикало криза в целия свят, е смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, САЩ.
Той почина по време на ареста, а по целия свят беше разпространено видео, на което се вижда как полицай го притиска с коляно на врата.
 


Последваха протести не само в САЩ, но и по целия свят, като хората поискаха премахването на расистки паметници, а някои бяха съборени. Нарастват претенциите на държавите да преразгледат ролята си от времето на колониализма, като много исторически личности бяха обявени за расистки.

Поради всички тези събития хората искат тази година да приключи възможно най-скоро и никой не бива да мисли за това, което носи новият ден - да се надяваме, че най-лошото е приключило.

Превод: БЛИЦ