Лидерът на „Да, България“ и близките му журналисти от побългарената „Свободна Европа“ готвят компромати срещу Иван Гешев, пише "Труд".

„Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено...“. Това се готви да докаже Христо Иванов, броени дни след преизбирането му начело на „Да, България“. Вождът на сриналата се на последните избори „жълтопаветна партия“ опита да обясни в събота - защо е единствен кандидат за лидер с абсурдното твърдение как „партийците му не го пускали, докато не си свърши работата“.

За Иванов, който, докато бе министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов, се сдоби с прякора „Пинокио“, поради разминаванията между заявено на думи и изпълнено чрез действия, „работата“ винаги е била само една - да изпълни поръчението на своите ментори за унищожаване на независимостта на българската прокуратура, което минава през детронирането от поста на обвинител №1.

И, докато Христо Иванов продължава да твърди, че никога не е искал да стане главен прокурор, действията му разкриват тоталната му обсесия по тази тема. Това обяснява и защо в следващите дни българската общественост отново ще бъде неволен свидетел на поредната персонална атака срещу действащия обвинител №1. И този път ключов участник в комплота ще бъде не друг, а именно „Пинокио“.

Седем години след неуспешния му опит, чрез груба манипулация, да отстрани временно тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, Христо Иванов се готви да направи същото и спрямо днешния обвинител №1 Иван Гешев. Нещо повече, оказва се, че съучастници на Иванов и в предстоящото активно мероприятие срещу Гешев са същите, които през 2015 г. атакуваха Цацаров.

В събота в столичния мол, където се проведе Националното събрание на „Да, България“, Христо Иванов е коментирал пред съпартийци, че скоро ще има конкретни действия по отстраняването на обвинител №1. Идеята била да се поиска поне временното отстраняване на главния прокурор, под претекст, да не влияе на проверка, която следва да извърши негов подчинен.

Самото искане за временно отстраняване на Гешев щяло да се основава на твърдяното в журналистически „разкрития“ на побългарената редакция на „Свободна Европа“ и по конкретно на двама автори – политическият репортер Полина Паунова и съдебният репортер Борис Митов. Включването на точно тези двама автори изобщо не е случайно. Паунова от години играе ролята на „пощенска кутия“ в личната война на Иванов срещу главните прокурори Цацаров и Гешев.

Митов пък е автор на множество материали, които отново „случайно“ се оказват в полза на клиенти на адвокатския кръг около Ина Лулчева, Даниела Доковска и Георги Атанасов. Адвокатското трио от своя страна защитава най-богатите и влиятелни олигарси и техни съдружници, които прокуратура е разследвала през последните години – Иво Прокопиев, братята Бобокови и др.

А за Георги Атанасов в юридическите среди се твърди, че е „духовният баща“ на Христо Иванов. Самият Атанасов бе сред учредителите на „Да, България“ преди пет години.

В сряда – 02 февруари, Полина Паунова и Борис Митов трябвало да публикуват „сензационни“ разкрития срещу главния прокурор. Целта е в четвъртък – 03 февруари, когато има заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, „дясната ръка“ на Христо Иванов – Надежда Йорданова да направи скандал, като каже колко важно е „журналистическите разкрития“ да бъдат разследвани от прокурор, но това можело да стане само, ако поне временно главният прокурор бъде отстранен.

Йорданова знае, че няма да може да го постигне тази седмица, но след очакваното решение на Конституционния съд от 8 февруари, което ще й “развърже ръцете”, дясната ръка на “Пинокио” ще отправи официално искане до ВСС за преждевременното прекратяване на мандата на главния прокурор.

С мотиви, фабрикувани от клеветнически сигнали на НПО-то на близкия до Цветан Василев - Г. Георгиев от Видин. В Народното събрание същото щял да повтаря и самият Христо Иванов, който ще използва активното мероприятие, за да притиска депутати от ГЕРБ и ДПС да подкрепят промени в Конституцията в посока овладяването на кадровия орган на съдебната власт от марионетки на олигархичния кръг „Капитал“, излъчени от Народното събрание и от политизирания Съюз на съдиите в България.

Въвличането на българската редакция на „Свободна Европа“, освен поради присъствието там на Паунова и Митов, има и друга цел - да се внуши, че атаката срещу Гешев има международна подкрепа. Всъщност, макар и да се финансира от американските власти, материалите в онлайн изданието са отговорност на екипа, чийто главен редактор е друг приближен до Христо Иванов бивш кадър от медийния октопод на Прокопиев – Иван Бедров, който бе основен политически водещ във фалиралата телевизия Ре:ТВ, пак собственост на олигарха.

Защо нищо от това, което Христо Иванов и компания гласят срещу Гешев, не е новина?

Едва ли има публична фигура у нас, която да е била подложена на по-голям мониторинг, а дори и на фабрикуване на фалшификати, именно от главния прокурор. Гешев бе кандидат за главен прокурор в продължение на половин година, в която срещу него бяха извадени дори несъществуващи справки на ДАНС.

Иван Гешев е начело на прокуратурата от две години, в които засегнатите от действията на обвинителите, още от времето, в което бе и шеф на Специализираната прокуратура, не спряха да търсят начини за неговото дискредитиране. Неуспешно. Без успех продължават и вече десетмесечните усилия това да направи и вътрешният министър Бойко Рашков, който освен, че е медийно подкрепен от изданията на Прокопиев и тези, свързани с Цветан Василев, има тесен контакт с „пощенската кутия“ за компромати – БИРД.

В истерията си да удари Гешев, Рашков стигна дори до разпространяванията на внушения за легитимността на дипломата по право на главния прокурор. Истерията с дипломата не просто излезе поредната фалшива новина, но показа и безпътицата на враговете на обвинител №1.

Изглежда, че, за да пооправи увехналия си рейтинг, сега идва ред и на Христо Иванов да напомни за себе си, като освен да демонстрира личната си неприязън към Гешев, пробва да го атакува с политически мотиви, за да заеме поста му, лично или чрез свое протеже.

Нищо от това, което Христо Иванов и компания готвят на Гешев не е новина, защото същото пробваха да направят и със Сотир Цацаров в края на месец ноември 2015 г. И тогава Иванов пробва да въвлече в опита си за „атентат“ срещу главния прокурор външен източник – Европейската комисия. Днес тази роля се пада на „американската“ по финансиране, но „българска“ по съдържание „Свободна Европа“.

Тогава – отново в сряда, отново Полина Паунова, тогава автор в „Медиапул“, пуска „сензацията“, че Брюксел искал временното отстраняване на Цацаров, за да може да се осъществи независима проверка по изложените в аудио-записите, известни като „Двете каки“ и разпространявани от „Биволъ“.

По това време Христо Иванов все още е правосъден министър. На другата сутрин, отново на заседание на Пленума на ВСС /тогава кадровият орган не бе разделен/, Иванов иска да вкара темата от публикацията като извънредна, за да накара членовете на съвета да искат временно отстраняване на Цацаров.

В Народното събрание, депутати от „Демократи за силна България“ /тогава част от „Реформаторския блок“/ правят политически скандал и искат ограничаване на правомощията на обвинител №1. Междувременно обаче се оказва, че Европейската комисия никога не е поставяла под съмнение интегритета на Сотир Цацаров. Още по-малко пък е искала неговото отстраняване. Стига се дотам, твърденията, публикувани от Паунова в „Медиапул“, да се опровергават от представителството на комисията в София и лично от ресорния еврокомисар.

Полина Паунова не желае да разкрие източника си от Европейската комисия, твърди само, че има мейл от такъв. Заради въвличането на Брюксел в провалилия се опит на Христо Иванов да „опраска“ Цацаров, година по-късно от представителството на ЕК в София, заради съмнения в неговата обективност, е освободен холандецът Юри Тавание, отговарящ за мониторинговия механизъм. Три години по-късно, пак Паунова постави старта на раздухването и на друг скандал, който имаше за цел дискредитирането на Сотир Цацаров - т.нар. “ЦУМ-гейт”.

Точно Полина Паунова, първа коментира във фейсбук видео от обяд на Сашо Дончев с бизнесдами. На записа, разпространен от друг журналист, Дончев се хвалеше със скорошна неформална среща с главния прокурор в офис в бившия ЦУМ. Случайно или не - Полина Паунова дължи кратката си телевизионна кариера във вече закритата “BiT телевизия” на дългогодишния ПР на Сашо Дончев - Нели Терзиева.

Комплотът на Христо Иванов от края на ноември 2015 г. се проваля, три седмици по-късно „Пинокио“ подава безславно оставка като министър на правосъдието. Днес, Христо Иванов ще пробва да направи нов „атентат“ срещу главния прокурор. По поръчение на същите кукловоди и със старите съучастници, чрез старите методи на пропагандата. Всички те са притеснени от това, че Гешев успя да запознае европейските институции с политическата война срещу независимостта на прокуратура у нас.

И трябва спешно да опитат да го детронират чрез компромати. Но „Пинокио“ добре знае, че това отново ще бъде обречено на провал. И заради това в събота побърза да се застрахова, като уж „сензационно“ обяви, че предстоят предсрочни избори.