"Между началото и средата на октомври ще са изборите" - такава прогноза направи социологът и политически анализатор Андрей Райчев. По думите му, ако гледаме шансовете, третият мандат трябва да отиде при "Демократична Бъкгария" (ДБ).

"Консултациите този път ще бъдат истински. Това не е бавене, а опит от страна на президента Румен Радев да състави възможно правителство, а всъщност няма много възможности. Първо мандатът трябва да попадне в ДБ, второ, ДБ трябва да предложи човек от "Продължаваме промяната" (ПП) и самата му група да се съгласи. И това цялото да получи подкрепа от БСП, която, да речем, вече е дадена – това е най-малката въпросителна, и от голяма част от "Има такъв народ" (ИТН)," обясни социологът, цитиран от БНР.

"ИТН е дразнещ фактор по отношение на ПП, има изисквания нито Кирил Петков, нито Асен Василев да бъдат предложени за министър-председател", отбеляза Райчев.

Според него в политиката изпреварващи предложения като това Никола Минчев да оглави правителство, са "унищожителни, започват много хора, които не искат това, да се съединяват много отрано".

"ПП все още имат колебания – да опитат още един път или направо да ходят на избори, в рамките на тези колебания, ако надделее тезата да се опита пак, това може да стане "само ако е техен човек", смята анализаторът.

"ПП еволюира, не е онази партия, която дойде на власт. Тя силно одесня, рязко се обяви за антируска. Очерта един много, много десен силует, едва ли не по-десни от ДБ, които традиционно заемат тази ниша. Разликите между тях и ДБ се сведоха до персонални.

Пасат вече на една и съща електорална ливада, ядат една и съща трева. Това създава много особена драма между двете – дали да се явят заедно или да не се явят заедно", коментира Андрей Райчев.