Според адвокат Димитър Марковски все по-често има искания за промени в Конституцията, като в последно време те идват от президента Румен Радев и протестиращите срещу правителството. Той заяви това тази сутрин в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Много е лошо, ако промените на основния закон тръгват в момент, в който трябва да бъде даден определен отговор на определени очаквания. Промяната не бива да бъде под давление на политически цели и интереси.

В такива стихийни моменти, какъвто е настоящият, това не е добро решение. Не е добре да се прави "ремонт" на Конституцията, това няма да е полезно", добави още Марковски.

Според него проблемите може да бъдат решени с леки промени в действащия Наказателно-процесуален кодекс и с назначаването на независим прокурор, който да контролира главния прокурор.

"Съдебната реформа е тема, която се дъвче от много години наред. Има необходимост от някои промени, които могат да бъдат извършени без да се стига до "ремонт" на основния закон".

Той се съгласи, че има някои проблеми при прокуратурата, но по думите му няма безконтролна власт на главния прокурор.

"Всяка година той излага отчета за свършената работа на прокуратурата в самото Народно събрание. Да се сложи независим прокурор, който да контролира главния прокурор, е доста разумно. Въпросът е дали властимащите ще намерят добрия подход с избора на този независими прокурор", обясни още адв. Марковски.