"По нашия закон всяко нещо трябва да се докаже. Правото не е магия на хора в тоги, недостъпни като шаманите. В САЩ има 12 съдебни заседатели. Те като чуят доказателствата, решават виновен - невинен.


Това не е работа само за посветени. За да се вкара човек в затвора, трябва да има доказателства. Определено е какви да са и как се събират. Това трябва да става по законен ред, защото ако пребиеш един свидетел, той може да каже, че е видял комшийката да излиза с метла през комина например", припомни правилата на съдебната система в телевизионно предаване адвокат Марин Марковски.

"Има предварителни правила. В Съдебната зала съдията обмисля доказателствата. Докато не влезе присъдата, обвиняемите са невинни. Трябва да се укрепва презумпцията за невинност. В живота нещата са конкетни, трябва да се покаже кои са фактите.

Не трябва да се казва, че човек е престъпник преди присъдата да влезе в сила. Това трябва да е следствена тайна. 

Когато някой открадне 3 кокошки, той го прави през нощта, това са максимум усилия да няма залавяне. Ако липсват милиони, трябва да има сериозна организация, която да поднесе доказателствата. Няма ненаказано зло. Няма престъпление, което да не е оставило следи, стига тези, които го разследват, да имат желание да го разкрият.