Още ли някой се чуди, защо България се лъкатуши между 113-то и 109-то място в световната класация за свобода на медиите? Достатъчно е да си пусне бТВ и ще разбере...
На 5-ти май в предаването “Лице в Лице”, по незнайни причини, в студиото менторства “великият”, “незаменимият”, “единственият” морален стожер на днешното време – проваленият кандидат за депутат от партията на олигархията “ДА(й), България” Емил Джасим - учителят на учителите, гуруто на средното образование, обещалият да се съблече чисто гол, но пропуснал да го направи, храненикът на “грантовата демокрация”. (Да припомним, че именно това гуру нарече Васил Левски „лайно“)
 

Джасим се кикерчи в студиото на бТВ


Какво ще прави зрителят, ако не научи какво мисли Джасим за всекидневието - за цената на черешите, за новите министри, за нацисткия скандал... Минали са точно 15 дни от последното участие на Джасим в Телевизията на телевизиите – бТВ. В съботното утро домакините спряха месенето на баници, фитнес-маниаците зарязаха тренировки, крадците изоставиха плячката, абитуриентите забравиха за бала, защото Той е в студиото на Баджак-журналистиката. Точно така – на 20 май, бТВ ексклузивно представи “незаменимия” Емил Джасим. Истински връх на журналистическия труд!
Абсолютно същото може да се каже и за опита за изкуствено налагане през малкия екран на друг персонаж, свързан с “ДА(й), България” – писателят Захари Карабашлиев. Зрителите на 9-ти май гледаха Карабашлиев в “Тази сутрин” на бТВ, за да го гледат отново “ексклузивно”, пак по бТВ, в предаването “120 минути” на 21 май.

Човек да се чуди – някоя социологическа агенция да не прави фокус групи или да проучва обществените нагласи за нов партиен лидер на поредния хибриден политически проект на олигархията? В интерес на истината, Карабашлиев поне (засега) не е започнал директно с политическите клишета и повече рекламира издателството, за което работи. Кое е издателството ли? Същото, чийто собственик може да си позволи да привика в адвокатската си кантора, а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов веднага да се яви на ул. “Парчевич”- „Сиела“ на известния адвокат Иван Тодоров.
 
КОЙ спуска гостите на бТВ?
 
Случайно ли е, че Джасим присъства в две публицистични предавания на една частна телевизия, с претенции, че предоставя “всички гледни точки”. Телевизия, която твърди, че силата е в правото да бъдеш информиран, а всъщност манипулиран. И няма ли да е по-честно към зрителите, ако ръководството на новините и публицистиката в телевизията обявят официално, че работят за интересите на олигархичния инженерингов проект “ДА(й), България”. Когато зрителите гледат Телевизия АЛФА, СКАТ или България 24, те знаят, че гледат партийните телевизии на Атака, НФСБ и ВМРО, затова е редно да знаят, че когато са си пуснали бТВ, гледат телевизията на олигархичния кръг “Капитал”. Така ще е ясно и защо скоро и по бТВ Лейди, и по бТВ Комеди може да гледаме Баджак-журналистика с поръчкови интервюта на Лозан Панов, Христо Иванов, Иво Прокопиев, а и с останалия електорат на партията на кърлежите. После да няма изненадани, че бТВ е останала с точно толкова зрители, колкото гласуваха на последните избори за “ДА(й), България”.
 
Та, бТВ, Венелине (Венелин Петков – директор на „Новини и актуални предавания“), КОЙ ви спуска гостите?
 

Венелин Петков получи скункс за провал на ръководения от него новинарски отдел, но сега заслужава втори за краха в публицистичните предавания