Пътят на травматолога професор Асен Балтов към политиката е отворен, а рейтингът му получи внезапен отскок. Дисциплинарното уволнение на медика с абсурдния мотив “не мога и не искам да работя с теб” на новия временен шеф на “Пирогов” - проф. Иван Поромански, е демонстрация на безсилие, беззаконие и арогантност. И доказателство, че в държавните болници се действа като във феодално владение. Това пише в свой анализ "Труд".

Едва ли някой вярва в твърдението на здравно министерство и на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че във ведомството нищо не знаят за отстраняването на един от водещите ни хирурзи ортопеди, който след като бе уволнен от поста шеф на “Пирогов”, стана редови лекар в травматология. Още повече че много от колегите на Балтов еднозначно определиха уволнението като политическо. Дали професорът ще влезе в политиката зависи от много фактори...

Безспорно е, че уволнението му не е по законовите правила, а така се действа, когато има команда “отгоре”. Безспорно е и че отстраняването му от работа лишава пациентите от един добър професионалист, каквито почти не останаха заради подобни мръсотии.

Балтов е потомствен лекар. В историята на медицината в България с главни букви е записано и името на прадядо му - проф. Владимир Алексиев. Той е завършил медицина в Женева, но е известен и с обществената си дейност. Поставя началото на клиничната фармакология у нас. Преподава тази специалност на студентите в четвърти и пети курс на СУ “Св. Климент Охридски”.

В историята на Алма матер проф. Алексиев остава като декан на Медицинския факултет, а след това и ректор на Софийския университет. Неговият баща - хирургът д-р Алекси Христов, пък е един от създателите на Александровска болница.

Другият прадядо на проф. Балтов - хирургът д-р Георги Золотович, е първият директор на отворената през 1891 г. с указ на Фердинанд Софийска обща гарнизонна болница, чийто “наследник” е ВМА. Българският лекарски съюз също е създаден по идея и с активните усилия на д-р Золотович. С такива предци не е голяма изненада, че още в началното училище Асен Балтов не е имал съмнения относно професионалното си развитие. Тренирал гребане, но бързо се простил с мечтата да стане спортист и да обикаля света.

Той облякъл първата си бяла престилка в “Пирогов”, но не като лекар, а като санитар. В студентските си години по свое желание започнал да работи на половин щат в клиниката по детски изгаряния в спешната болница. Освен това давал нощни и целодневни дежурства в почивните дни, защото нямал търпение да се докосне до практическата работа с пациентите.

Професорът е завършил 22-ро ЕСПУ “Г. С. Раковски”-гр. София, а през 1994 г. се дипломира в Медицински университет-гр. София. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на “Пирогов”. Работи в спешната болница до месец декември 2006 г. От края на 2006 до февруари 2013 година е ординатор в Катедра “Ортопедична Травматология и Реконструктивна Хирургия” - ВМА. От месец юни 2016 г. е професор.

Балтов стана изпълнителен директор на “Пирогов” през февруари 2017 г. Преди това бе началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. Една от първите “задачи” на служебния министър Стойчо Кацаров бе да уволни проф. Балтов от шефския пост в “Пирогов”. Това стана през месец юли.

Балтов е един от най-добрите ни специалисти в хирургичното лечение на травми и увреждания в областта на рамото. Опита си е натрупал по време на операциите, а те са над 500-600 годишно. Колегите му са единодушни, че е специалистът, който е помогнал на най-много пациенти със счупена лопатка.

Само за три години като шеф на спешната болница проф. Балтов успя да преобрази “Пирогов”. Фасадата на болницата е обновена, стаите имат доста приличен вид, купена е съвременна апаратура. Това не само че не спря служебния здравен министър Кацаров да се саморазправи с медика, но напротив - даде му стимул. Защото посредствеността не обича можещите!

Има четири деца, Алекс е първокласник.

Професор Асен Балтов е баща на 4 деца, най-малкият му син Александър днес ще е първокласник. Само дъщеря му Ивамина е избрала медицината за своя професия. Синът му Георги следва физика, а Елисавета немска филология. Медикът не обича да говори за личния си живот, но от няколко години живее с Нина Чилова, която бе министър на културата в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Чилова в момента е доцент в УНСС и шеф катедра.