След Украйна друг руски съсед реши да закупи турски бойни безпилотни самолети “Байрактар”, които показаха своята ефективност във войната в Либия и по време на неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах, пишат медии.

Полша ще получи първите безпилотни самолети след година. Защо Полша под крилото на САЩ се нуждаеше от турски БПЛА и каква заплаха представляват те за сигурността на Русия?

Полша ще бъде първата членка на НАТО, която ще купи от Турция бойни безпилотни летателни апарати (БПЛА) “Байрактар” TB2, които ще бъдат въоръжени с противотанкови ракети. Първата партида дронове - 24 броя - ще пристигне през 2022 година. Сделката ще бъде подписана между страните в понеделник, 24 май, по време на посещението на полския президент Анджей Дуда в Турция.

„Армията ще получи оръжия, които все още не са на въоръжение в полските въоръжени сили, доказани оръжия, ефективни оръжия, оръжия, които плашат агресора“, заяви министърът на отбраната на републиката Мариуш Блашчак.

Варшава намеква, разбира се, колко ефективно са действали “Байрактарите” по време на последния военен конфликт в Нагорни Карабах. Благодарение на тях Азербайджан успя да излезе победител в битката срещу Армения. Видеозаписите от ударите на азербайджанските дронове срещу арменски цели в Нагорни Карабах се разпространиха по целия свят.

Тези видеоклипове, които бяха разпространени от азербайджанското министерство на отбраната, се превърнаха в символ на използването на нови оръжия в стария конфликт.

През април стана известно, че Украйна също възнамерява да купи безпилотни самолети “Байрактар” от Турция. След това руският външен министър Сергей Лавров предупреди Турция да не подхранва милитаристките настроения на Киев. Сега тези оръжия се купуват от втора държава, която граничи с Русия и е изключително русофобска.

Всъщност това не са първите дронове за Полша. От 2018 г. тук се настаняват американските БПЛА MQ-9 “Жътвар”. „След това американските дронове бяха преместени в Румъния, но както се казва, това е временна мярка до приключване на реконструкцията на база “Мирославец”.

Що се отнася до въоръжените сили на Полша, те не са имали подобни или близки по отношение на класа системи. Те не са създавани в страната или закупувани в чужбина. Сега полските военни се опитват да компенсират такъв недостатък “, коментира Денис Федутинов, водещ руски експерт в областта на безпилотната авиация.

Що за оръжие е това? “Байрактар” TB2 е ударен безпилотен самолет с обсег от 150 км, скорост от 130 км/ч и полезен товар до 50 кг. Оборудван е с автоматична система за излитане и кацане. Каква е неговата сила? Ударните дронове правят войната по-бърза и по-евтина. Защото дронът първо „стреля“, а след това търси целта. Всъщност сега всеки офицер може да проведе разузнаване с помощта на дрон и незабавно да унищожи целта.

В Русия такава работа се извършва от ударния хеликоптер Ми-28 с двама пилоти. Но ако той бъде свален, тогава загубите излизат много по-големи - както в пари, така и в човешки животи. По-евтино е да се загуби дрон и да няма жертви и може бързо да се вдигне нов дрон във въздуха.

И накрая, поразяването на БПЛА е много по-трудно, тъй като е малък, издава по-малко шум и е по-трудно за откриване от радарите. И той знае как да намери цел не по-лошо от бойните хеликоптери.

Каква е заплахата за Русия от закупуването на 24 турски безпилотни летателни апарата от нейния съсед по НАТО? Доколко сериозно те представляват заплаха за сигурността на Русия и съюзната Беларус?

Според Федутинов планираната покупка от поляците е малко вероятно да окаже значително влияние върху подреждането на силите в региона, тъй като такива безпилотни летателни апарати по правило се използват широко срещу противник, който очевидно е по-слаб от техническа гледна точка.

Русия очевидно не е слабо звено. Съвременните системи за ПВО, притежавани от Русия, могат лесно да се справят с турския “Байрактар.” Той няма да може да пробие, включително отбраната на Калининград.

„Безпилотните летателни апарати с размерите на турския “Байрактар” не са трудни цели за съвременните системи за ПВО, които Русия притежава.

Ако по отношение на малките дронове може да се наложи някаква модификация на системите, създадени за борба с „големия“ пилотиран самолет, то в този случай, предвид размера на безпилотния летателен апарат и наличието на демаскиращи знаци, това най-вероятно няма да бъде необходимо", обяснява Федутинов.

Следователно той е уверен, че ако бъдат разположени директно в Полша, тези системи ще носят предимно политическа функция, а не военна.

Турците, разбира се, говорят за безпомощността на руските системи за ПВО пред турските БПЛА. Подобни твърдения обаче имат по-скоро рекламен характер и не отразяват безпристрастно реалното състояние на нещата.

„Очевидно е, че всички разработчици на системи за БПЛА се опитват да увеличат цената на предложените от тях системи, като вземат предвид противодействията, достъпни за потенциален противник.

В същото време създателите на системите за ПРО и радио-електронна война, използвани за борба с безпилотни летателни апарати, също подобряват техническите си решения в отговор на променящите се заплахи. Тази борба между ковачите на „меча“ и „щита“ е постоянна “, казва Федутинов.

За военни цели турските дронове ще бъдат използвани от полските въоръжени сили по-скоро като част от коалиционните операции на НАТО в чужбина. „Това ще позволи на Варшава да потвърди своята лоялност към своите партньори и същевременно да придобие собствен опит в използването на нови системи за тях“, заключава водещ руски експерт в областта на безпилотните самолети.

Руската армия, разбира се, също иска да има такива оръжия на въоръжение. Ето защо през ноември се планира стартирането на първото в страната серийно производство на ударни безпилотни летателни апарати за нуждите на ВКС.

Заводът ще бъде построен за 4 милиарда рубли в научния град Дубна край Москва от групата компании “Кронщад”. Нашият безпилотен самолет "Орион-E" (вариант за износ) или "Иноходец" (име за руската армия) ще бъде подобен по характеристики на турския "Байрактар". В арсенала на "Иноходец" може да има свободно падащи, коригиращи се или направлявани въздушни бомби, както и управляема ракета X-50.

Русия вече е използвала “Орион” в Сирия на изпитания през декември 2019 г. Дронът е изпълнявал 38 мисии в Сирия, от които 17 - с удари по позиции и цели на терористи, 20 за разузнаване и една „за други цели“.

Военният експерт Алексей Леонков вярва, че Русия ще създаде по-ефективно и привлекателно превозно средство за клиентите от турския “Байрактар”. "Орион" има явно предимство пред "Байрактар", тъй като първият прибира в полет всички колесници, а не само предните, като втория, което прави турския безпилотен самолет по-уязвим по отношение на радарния подпис ", заяви Леонков.

Според него турският БПЛА като цяло е доста уязвим, включително при сблъсък дори с не особено технологично оборудван противник. „Само в Либия експертите преброиха около 47 свалени турски безпилотни летателни апарата, около дузина бяха свалени в Сирия и още няколко бяха свалени в Нагорни Карабах“, каза специалистът.