Русия подготвя голяма амфибийна операция, за която силите на Черноморския флот не са достатъчни. Спешно се иска усилване от Махачкала и Балтийско море, пише Сергей Ищенко, предаде Епицентър.бг.

Няколко съобщения тези дни се появиха в медиите едновременно: концентрацията на руските войски по границите с Украйна се превърна в максимална от 2015 г. насам, белязана от най-ожесточените боеве за Донбас.


Това твърдят анализаторите на известна разследваща група въз основа на анализа на отворени данни. Според тази организация с нестопанска цел по пътя към югозападните райони на Русия сега се движат железопътни ешелони с личен състав и екипировка на 76-та въздушно-десантна дивизия от Псков, както и 74-та отделна гвардейска мотострелкова бригада от района на Кемерово.

Последва подобна новина от Лондон от много по-авторитетната информационна група Jane’s Information Group.

Те открили, че няколко високо прецизни тактически ракетни системи „Искандер“, предполагаемо принадлежащи към 119-а ракетна бригада на Централния военен окръг, се движат на собствен ход през село Новая Усмань, област Воронеж, в североизточна посока.

Това подразделение е част от 41-а общовойскова армия, дислоцирана в Урал. А самата бригада е базирана в село Елански, Свердловска област.

Оказва се, че ако информацията на Jane’s е вярна (а това е много правдоподобно!), то Искандерите, вдигнати по тревога, трябва да изминат много голямо разстояние.

За какво?

В действителност руското министерство на отбраната не отрича, че отвсякъде точно в тези часове се привлича много сериозна допълнителна военна група към границите на Украйна, за да помогне на руския мощен Южен военен окръг.

Защо?

Защото това е адекватният отговор на Москва на внезапно разпалената милитаристка дейност в Киев.

Всъщност, от друга страна, големи формирования от въоръжените сили на Украйна отдавна са изтеглени към непокорния Донбас с недекларирана цел. Те бяха задействани от украинските власти отдавна, още от януари тази година.

Според някои съобщения съвкупната мощ на този контингент от въоръжените сили, който отдавна е готов да предприеме атака, е поне с два до три пъти по-висока от бойните възможности на двата корпуса на народната милиция, седящи в окопите, защитаващи Донбас.

И без незабавна и ефективна помощ от Русия, ако нещо се случи, те няма да могат да устоят.

Москва систематично подготвя подобна помощ. И тя го прави практически пред целия свят, явно надявайки се, че в последния момент ще предпази Киев от изкушението да даде командата "Фас!" (Дръж!) в посока Донбас.

Тогава въпросът ще бъде ограничен само до една военна демонстрация на сплашване в стратегически мащаб. В резултат на това оръдията, готови да открият огън, няма да говорят и хиляди хора от двете страни на фронта ще останат невредими.

Как обаче изглежда възникващата военна заплаха от Москва за украинските генерали с толкова ясно възпитателни цели срещу тях?

Съдейки по посоките на движение на нашите военни конвои и железопътни ешелони към зоните на концентрация, на Украйна се демонстрира възможността за едновременни мощни разсичащи удари на нейна територия от регионите на Белгород, Воронеж, Брянск и Ростов на Дон, както и на логичен спомагателен удар от Крим.

Но това не е всичко. В случай на избухване на война, цялото Азовско и Черноморско крайбрежие на Украйна е в много уязвимо положение. Руският флот също толкова открито се е заел с подготовката на мащабна операция за десант на територията на Украйна.

Първите подозрения в това отношение се появяват през последното десетдневие на март, когато западните военни обявяват, че отряд военни кораби от Балтийския флот в много необичаен състав се приближават до Ламанша.

А именно - наведнъж три големи десантни кораба "Минск", "Калининград" и "Королев", придружени от корветата "Бойки".

Къде и защо биха могли да следват този курс?

Дали да се осигури работата на така наречения "Сирийски експрес"? Това е малко вероятно. Защото, за разлика от първите години на руското участие в тази война в Близкия изток, всъщност РФ вече не се нуждае от големи десантни кораби в Сирия.

Превозът на товари за военната база в Хмеймим (Тартус), както и за цялата групировка, която се бори с джихадистите, сега се извършва изцяло от кораби и танкери.

Ако се наложи да участват и десантни кораби, то ще е много по-рядко от преди. Просто е решено да се използват двигателните им ресурси само по предназначение.

В медиите имаше предположения, че „Минск”, „Калининград” и „Королев” заедно с „Бойки” се насочват към Червено море, защото на борда им имаше материали за започване на изграждането на новата руска военна база в Судан.

Но все още няма новини за преминаването на Суецкия канал от Балтика. Следователно те все още са в Средиземно море. И е съвсем логично, че им предстои навлизане не в Червено, а в Черно море, където се разгаря остра военнополитическа криза около Донбас.

Потвърждението, че вероятната крайна цел на круиза на ескадрата на Балтийския флот да бъде кримския Севастопол, колкото и да е странно, дойде от Махачкала на 8 април.

Там, в основната база на Каспийската флотилия наскоро бе получена заповед за изготвяне на междуфлотен преход по реките до Черно море в безпрецедентен мащаб за тази флотилия. Преди, ако изпращаха екипажи по същия маршрут, тогава ставаше дума за два или три съда.

Както например през 2018 г. в Азовско море, когато около керченския сейнер „Норд“ се разпали поредната криза от Русия заради пленяването му от украинските граничари.

И, което е нетипично, този път на първо място, са десантните кораби с морските пехотинци, които трябва да отплават от пристанищата на Махачкала. И само за техния ескорт - артилерийски катери?

Най-страховитите кораби на „каспийците” ("Татарстан" и "Дагестан", както и малките ракетни кораби "Град Свияжск", "Углич" и "Велики Устюг") с високо прецизни "Калибри" на борда този път останаха в Махачкала.

Така е, защото в случай на избухване на военни действия в Донбас всеки от тях, дори от собственото си пристанище, е в състояние лесно да обстрелва всяко кътче на Украйна.

Министерството на отбраната твърди, че преходът е планиран, сякаш те са се подготвяли за него дълго време. Дали да вярваме? Сигурно е, че подготовката на Каспийците за блиц хвърляне в Черно море сега се извършва в Махачкала в режим на „попарени котки”.

Ето какво заявява ръководителят на пресслужбата на Южния военен окръг полковник Вадим Астафьев на 8 април: „Като част от контролната проверка през зимния период на обучение, повече от 10 десантни и артилерийски катери и кораби на Каспийската флотилия от Южния военен окръг извършват междуфлотен преход от Каспийско към Черно море".

А ето следното съобщение от същата пресслужба за същия ден: „Вчера сутринта Каспийската флотилия на руския флот започна оперативен трансфер на сили към Азовско море.

Разнообразен отряд, състоящ се от артилерийски кораби и катери, десантни и спомагателни съдове, започна прехода от Махачкала, състоящ се от поне 10 единици." И така, колко катери и кораби има в ескадрата? Повече от десет? Или „поне десет“? Дали командването успя да ги преброи почти ден след излизане на море?

Фактът е, че на „каспийците” е наредено да изпратят в Черно море всичко, което е в състояние да се откъсне от кея в момента. Тъй като ситуацията в Донбас се нагрява пред очите ни, каспийските военноморски моряци трябва да изпълнят внезапно възникналата задача в този момент с истинско „зверско усилие на силите“.

Дали всички екипажи ще се справят - никой не знае. Оттук и тези предпазливи съобщения от командването на Южния военен окръг. Нещо повече, няма нужда отрядът да напуска базата в общо формирование. Разтягането в килватерна колона първо по Волга, след това по канала Волга-Дон и след това по Дон очевидно няма да работи.

Макар и само защото само на шлюзовите стълби на Волга и Донская, „каспийците” ще трябва да преодолеят 13 шлюза. Никой от тях просто няма да побере всички лодки, кораби и плавателни съдове на флотилията, определени за прехода.

Ще трябва да чакат на дълга опашка с други цивилни параходи и баржи, следващи същия маршрут. Следователно изходът на четата към Черно море няма да бъде едновременен, а ще отнеме няколко дни.

Но това не е основното сега. Основното е, че очевидно в основата на отряда на флотилията, който плава към Черно море, са десантните катери на „въздушна възглавница” от проект 11770 Serna и проект 21820 Dugong.

Общо има осем от тях в Каспийския басейн. Колко от тях са в добро техническо състояние - днес ръководството на Южния военен окръг едва ли може да каже. Но ако поне половината са тръгнали на поход - вече е добре. След това продължаваме да броим.

Всеки такъв катер може да качи на борда по една рота на морската пехота и един танк или два бронетранспортьора (бойни машини на пехотата). Което със сигурност е направено. Като цяло в преход е пълноценна тактическа група на батальон от 177-и морски полк на флотилията (мястото на разполагане е Каспийск).

Дори заедно с морските пехотинци, за които се предполага, че скоро ще се озоват в Севастопол заедно с големите десантни кораби „Минск”, „Калининград” и „Королев”, не е твърде много за голяма война с Украйна...

Но като допълнение към бойните способности на 810-а отделна морската бригада (Севастопол) и 382-и отделен морски батальон (Темрюк), това ще дойде като допълнително главоболие за украинските генерали и адмирали, които вече не знаят с какво да прикрият почти беззащитните си днес пристанища в Азовско и Черно море.

По същото време

На 8 април украинските военноморски сили обявиха началото на собствените си големи учения в Черно море. В същото време няма нито едно съобщение за извеждането на украински военни кораби и катери от техните бази.

Но е обявеното затварянето на пристанищата Херсон, Олвия, Черноморск, Одеса, Южен, Николаев.