Как безславно потъва славният в миналото Военноморски флот на Великобритания обясниха на читателите си германският всекидневник „Ди Велт“, италианският „Република“ и френският „Льо Фигаро“, пише "Труд".

Повод за разсъжденята и изводите на смятаните за едни от най-меродавните в Западна Европа вестници даде неуспешният тест неотдавна на Лондон с междуконтинентална ракета за пренасяне надалеч на ядрени бойни глави.

Свръхмодерният и свръхразрушителен според военните стратези на Обединеното кралство боеприпас трябваше да прелети разстояние от шест хиляди километра, но за съжаление се приводни веднага след изстрелването му от атомната подводница HMS и само на няколко стотин метра от нея.

Провалът на теста на ракетата „Trident“, широко отразен и от медиите в Обединеното кралство, ама почти без коментари, като че ли въодушеви най-много парижкия „Льо Фигаро“.

И уважаваният всекидневник направо излорадства в обстоен анализ с едва ли не обидното заглавие „Три неуспешни опита с ракета, безброй аварии, липса на личен състав: престижният Royal Navy се дави“.

Като авторът Арно дьо Ла Гранж подчертава още в началото на текста, че грандиозният провал на изстрелването на ракета, способна да носи ядрено оръжие, е само поредният епизод от серия тревожни инциденти в британския флот, който се стремял да си върне водещата роля в НАТО и Европа, ама работата му не ставала.

А дълго време, според Ла Гранж, това е била военноморската сила, която е доминирала света и чрез нейните завоевания по всички морета и континенти тя е осигурила на Обединеното кралство световна империя и глобално влияние.

„Уви, провалите се трупат - пише журналистът - и неуспешният опит с балистичната ракета „Trident“ с ядрен капацитет е още по-страховит, защото е трети поред. И естествено той вече поражда съмнения не само по въпроса за бойните способности на флота, но и за възможностите на британското ядрено възпиране.

Във време, когато Лондон пъчи мускули срещу Русия и китайският флот сериозно набира сила, тази слабост тревожи, създава голям смут. Дори британските власти да уверят, че ако изстреляли „наистина“ ракета, тя щяла да бъде изстреляна правилно...“, будалка се Арно Дьо Ла Гранж.

По-нататък авторът на „Льо Фигаро“ изрежда другите унижения напоследък за ВМС на Обединеното кралство, например заповедта на Министерството на отбраната от началото на февруари самолетоносачът „Кралица Елизабет“ да бъде изтеглен от най-голямото учение на НАТО от края на Студената война „Непоколебим защитник“ край бреговете на Норвегия.

Счупил се бил съединителят на десния витлов вал на огромния боен кораб, нямало как да бъде поправен бързо, а той е трябвало да бъде водещ на участващите в маневрите 40 съюзнически кораба от две дузини нации.

Нещо повече - „Куин Елизабет“ е трябвало да бъде заменен с другия британски самолетаносач „Принцът на Уелс“, но спешната му подготовка за учението на НАТО е била осуетена от забавянето на ремонта на повредилия се през лятото на 2022 г. карданен вал.

Миналия месец, когато хусите се развихриха в Червено море и Лондон, заедно с Вашингтон, предприе въздушни удари срещу техни бази, възниква въпросът за изпращането на „Кралица Елизабет“ в региона. Но лондонският в. „Телеграф“, цитиран от „Льо фигаро“, разкрива, че самолетоносачът не бил готов за мисията поради... липса на матроси!

Нещо повече - ескортните и спомагателните кораби на флагмана на британския флот и по-специално фрегатата „Форт Виктория“ пък не разполагали с достатъчно персонал. Накрая се оказва, че както за „Кралица Елизабет“, така и за „Принцът на Уелс“ не достигали самолети, като бордовият им капацитет за приемане на изтребители-бомбардировачи не бил запълнен дори наполвина.

Тонът на публикацията в римския „Република“ за неуспешния тест с блестичната ракета „Trident“ пък бе доста подигравателен, като авторът u - кореспондентът на вестника в Лондон Луиджи Иполито, изтъкна, че провалът бил станал нещо като символ на страната, която напоследък „никак не се чувства добре“.

Не само в сектора на въоръжените сили, които според специалистите вече отпадат от т. нар. първо ниво на боеспособност, в което се подреждат САЩ, Русия, Китай и Франция, „слизайки“ дори под равнището на тези на Германия и Италия.

Иполито подчертава, че намаленият военен капацитет на държавата е отражение на упадъка, който засяга всички нива на нейния обществено-икономически живот.

Особено неприятен, според журналиста на „Република“, бил фактът, че британската икономика е в рецесия от есента на миналата година, като според статистиците семействата в страната вече били с 16% процента по-бедни от техните „еквиваленти“ във Франция, Германия и Нидерландия.

За пратеника в английската столица на италианския всекидневник причината за набиращата скорост беднотия не бил само прословутият „Брекзит“, а далеч по-сложна и трудна реалност. Която се отприщва след финансовата криза през 2008 г. и вкарва Обединеното кралство в капана на спирала на нисък растеж и ниска производителност, причините за които икономистите на Острова все още търсят.

А това, което според Луиджи Иполито е сигурно, е, че жестоката политика на икономии, наложена от правителствата на консерваторите след 2010 г. е причинила повсеместен хаос в обществени сектор и сега картинта е печална - разпадащи се училища, неравни пътища, задръстена съдебна система и деградирал публичен сектор.

За съжаление се сривала и митичната национална здравна служба на Великобритания, като сега тя има едно от най-ниските нива на оцеляване от рак в развитиите страни на планетата.

И според човека на „Република“ не случаайно за тъжна метфора на това състояние на здравеопазването и въобще за синия упадък на цяла една нация сега край Темза сочели открития изглежда не навреме тумор на крал Чарлз III и неговото влошаващо се непрекъснато здраве.

Далеч по-прям в дописката си за провала на теста с „Trident“ бе „Ди Велт“, който без много да се церемони определи опита за „ужасно сбъркан“.

Като близкият до управляващите в Берлин вестник написа в прав текст, че способността на Великобритания да предотврати ядрен удар примерно от Русия, вече е „съвсем съмнителна“. Констатация, която изглежда кара Германия напоследък да търси възможности за бързо сглобяване без Лондон на противоатомен щит за целия Европейски съюз, но най-вече за нея.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук