Видеоконференцията на Си Цзинпин с Байдън отбеляза нежеланието и неподготвеността на полюсите на новата биполярна система за челен сблъсък, дори ако става дума за Тайван.

Непосредствената основа на преговорите е разбирането на китайското ръководство, че обединението с Тайван (което означава за китайците завършване на историческия процес на възстановяване целостта на родината, започнат с възстановяването на контрола над Тибет през 1950 г.) ще срине световните пазари и ще развали репутацията му, а оттам и перспективите му.

Ето защо до края на следващото лято е по-логично Китай да изчака, докато пазарите се сринат от само себе си (например поради намаляването на доларовите емисии) и да се обединява отново, когато никой не се интересува от това.

Американците са повече от доволни от този подход: ако обединението не е началото на унищожаването на стария свят, а само един от неговите епизоди, те няма да демонстрират твърде ясно своята безпомощност пред Китай и няма да загубят имиджа си, а с него влиянието и парите.

На стратегическо ниво и Китай, и Съединените щати търсят варианти преди текущата глобална трансформация – преходът от управлението на финансовия капитал към властта на цифровия капитал (отначало, вероятно в съюз с индустриалния) – и се опитват да не форсират събитията колкото е възможно повече, за да направят неизбежните промени по-гладки, което означава по-разбираемо и, ако имаме късмет, по-управляемо и по-малко разрушително.

Те обаче дават власт над събитията на представители на бъдещето – същите „цифровици“.

Освен „цифровиците (които изглежда са смазали проекта за пресъздаване на Австро-Унгария като организационна структура на старите европейски консервативни елити) и „Глобалната фармация“, която се придържа към техния импулс, Англия бърза да възползвайте се от отварящия се исторически прозорец от възможности.

Задачата е проста: унищожаването на Европейския съюз (в стил Банън), за да отхапе от зоната му на влияние в него - най-малко Франция, контролирана от лондонски инвестиционен банкер, Испания и Португалия и редица територии в Средиземно море (започвайки с Малта). Полша, балтийските държави и Украйна, уплашени от затварянето на Съединените щати за взаимодействие с Китай, с удоволствие искат да се превърнат инструментът на Великобритания.

За да унищожи ЕС, Англия преди всичко трябва да подкопае Германия - а Борис Джонсън вече настоява за избор между надеждни доставки на руски газ и поредната версия на "европейските ценности", щабен самолет на британските ВВС лети между Краков и Киев, Полша организира мита за бежанска криза (пътем просто повишавайки митото за нелегалния транзит на мигранти на тяхна територия), терористите от въоръжените сили на Украйна отново започват да удрят Донбас, а германските политически кастрати отново отлагат сертифицирането на „Северен поток-2“.

За да провокират и дискредитират Русия и Иран (така че САЩ да изразходват управленски ресурси за изграждане на отношения с тях, а не за ограничаване на британския сателит, който се освобождава), се разпалва отново азербайджанско-арменската война.

Между другото, икономическото отслабване на Германия е обективно изгодно и за Китай, тъй като разширява възможностите му на европейския пазар - и в това отношение, на по-високо, стратегическо ниво, Великобритания е на страната на Китай срещу САЩ. Но в Съединените щати няма кой да разбере и още повече да реагира на това.

На този фон усилията на премиера Мишустин да подобри ефективността на правителството и да изгради инвестиционен контур в него, неутрализирайки усилията на поддръжниците на западните банкери, придобиват ново значение.

Системата за стратегическо планиране – гъвкава, със собствена структура (от конкретни мерки на ведомствата през стратегически инициативи на правителството до националните цели на президента) и съчетаваща секторни и регионални вертикали на управление – все още постепенно се съпротивлява на либералното изчезване на страната чрез изкуствено създаден паричен глад.

Преференциалното кредитиране и субсидиите, насочени към подкрепа на потребителското търсене, стимулиране на селското стопанство и износа с последващо връщане на част от постъпленията под формата на инвестиции (включително чрез офшорни компании), качествено намалиха разрушителната сила на кризата и запазиха стабилността на икономиката.

Индустриите, които получават непряка подкрепа от правителството (машиностроене, металургия, химия, торове, селско стопанство), демонстрират стабилен ръст от 3-5%.

Само през третото тримесечие мащабът на социалната подкрепа от държавата по всички канали беше оценен на 4 трилиона рубли, от които поне половината се изливат в агропромишления комплекс и търговията. Сега правителството обмисля допълнително данъчно облагане на свръхпечалбите на търговските вериги, което може да донесе на бюджетите 300-500 милиарда рубли и със забавяне на растежа на цените (а не с обичайното им ускоряване).

Да, разбира се, тези методи са твърде сложни и следователно са свързани със значителни разходи – но такава е цената, която трябва да се плати за политически мотивираното запазване на либералния контрол върху паричните власти.

За неутрализиране на разрушителната либерална политика се създава т. нар. „голямо министерство на финансите“, което обединява Министерството на икономическото развитие, Федералната данъчна служба, правителствения аналитичен център и координиращи структури.

В рамките на тази система Министерството на финансите ще запази характерните си функции на финансов директор и неговите по същество диктаторски правомощия, които имат толкова пагубен ефект върху страната, ще бъдат бавно, но неизбежно подкопавани.

В същото време цифровизацията, осигуряваща ако не партньорство, то поне взаимно разбирателство с бъдещите господари на света, гарантира на Русия място в глобалната конкуренция на идващата ера.

Тази модернизация, невидима поради своята етапност и разпокъсаност, възстановява институционалните възможности за развитие на Русия точно в момента, когато разрушаването на познатите международни отношения започва да отваря реални възможности за това развитие.

Въпреки всички вътрешнополитически проблеми, Русия остава третият световен център на сила - и следователно изпълнява изключително важна стабилизираща и направляваща функция.