Служители на американското разузнаване предупреждават европейските си съюзници за потенциално руско военно нахлуване в Украйна.

По-голяма е вероятността атаката да бъде извършена в по-студено време, предаде американската телевизия CBS, позовавайки се на източници от американските служби.

Русия е струпала десетки хиляди свои войници близо до Украйна. За разлика от струпването на войски миналата пролет, което се смяташе за демонстрация на сила, служителите на американското разузнаване предупреждават, че това може да бъде подготовка за действително нахлуване в района на Донбас в Източна Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът наблюдава отблизо „голямата и необичайна концентрация на руски сили” близо до границата с Украйна. Столтенберг призова Русия да покаже прозрачност по отношение на тези военни маневри. По-рано този месец държавният секретар Антони Блинкън заяви:

„Русия може да направи сериозната грешка, като се опита да повтори това, което предприе през 2014 година”. Тогава Русия окупира незаконно украинския полуостров Крим.

Опасенията на САЩ за възможно нахлуване в Украйна идват на фона на бежанската криза по беларуската граница. Александър Лукашенко използва бежанците, за да изнудва Европейския съюз, който наложи санкции на Минск след фиктивните президентски избори през миналата година. Кремъл твърди, че няма намерение да атакува Украйна. В Киев обаче също са подготвени за подобен сценарий.

Разузнаването смята, че руските сили могат да атакуват до края на месец януари или в началото на февруари догодина. По данни на Киев Русия е струпала 92 000 войници до границата.