Руската федерация започва да изчерпва първоначалната си мотивация и военни способности във войната срещу Украйна. Това мнение изказа пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната.

"Русия забавя хода на настъплението си и все още не може да постигне онези задачи, които първоначално бяха поставени пред руската армия. Т.е. руската армия не е в състояние да изпълни целите, които си е поставила в Украйна - за една внезапна, бърза война, която да доведе до бързи успехи и евентуално след това да продължи", коментира той.

Експертът посочи и втора тенденция, която се забелязва:

"Нараства военната сила и самочувствие на украинските военни сили. В това отношение от изключително значение е помощта, която Киев получава от САЩ и НАТО.

Следствие от тази тенденция е променената политическа позиция на управляващите, които от повече от месец вече твърдо са на позицията, че примирие и започване на преговори може да има, когато въоръжените сили на Украйна си възвърнат завзетите от руската армия територии - Донецк, Луганск и Крим".

"Инвазията на Русия в Украйна променя архитектурата на сигурност в Европа. Три елемента ще играят ключова роля. Това са европейската отбранителна идентичност, която ще бъде усилвана през следващите години, развитието на НАТО и ролята на Източна Европа като възпиращ елемент на потенциална нова руска инвазия към Европа", обясни още международният анализатор.  

Според него, когато войната в Украйна приключи, "Русия ще бъде силно отслабена и центърът на глобалните стратегически отношения ще се измести от Европа към Югоизточна и Източна Азия, където ще бъде заложено новото съперничество между икономическата и военна сила Китай и САЩ, Япония и Австралия". 

Проф. Румен Кънчев коментира и убийството на Даря Дугина, дъщеря на близкия до Владимир Путин философ Александър Дугин:

"Дугин е един от най-близките до Кремъл и до самия Путин руски теоретици. След 2005 година Путин си е поставил една свръхзадача - да създаде алтернативна теоретична концепция на западния либерализъм.

Дугин създаде Център за изследване на консерватизма и започна да работи по този въпрос още през 2005 година. Като много близък до Путин, Дугин непрестанно генерираше концепции за идеологическото превъзходство на Русия над Запада. 

Той създаде и разви концепцията за Евразия. Тези концепции към момента се оказват неработещи".  

Проф. Кънчев определи Александър Дугин като много ерудиран и интелигентен мислител, но подчерта, че той е създал в руския военно-политически елит илюзията, че Русия може с агресия да се върне на глобалната политическа карта като лидираща страна.

Според експерта атентатът, при който загина дъщерята на Дугин, няма да се отрази на войната в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук