"По-скоро няма да разберем каква е причината за смъртта на Алексей Навални. Тя ще бъде прикрита. Едва ли може да разчитаме на независима експертиза". Това обясни журналистът Ангел Григоров, бивш кореспондент на Националното радио в Москва.

"Моментът, в който Навални беше осъден на 19 години за екстремизъм и изпратен в наказателна колония отвъд Полярния кръг, беше лесно да се предположи, че в един момент организмът му няма да издържи. Около 300 дни той прекара в т.нар. "наказателен карцер".Очаквано в някакъв смисъл и в същото време шокиращо".

Григоров цитира думите на известния руски журналист Сергей Пархоменко, който каза в своя канал в "Телеграм", че са убивали Навални в продължение на три години.

Той коментира опасенията на някои анализатори, че тялото на Навални може да бъде задържано от властите в Русия в продължение на години.

"По закон съответните органи имат право да задържат тялото в продължение на 30 дни. На 30-я ден трябва да го предадат на близките".

Той обаче не се нае да прогнозира дали ще бъде спазен законът. 

Ангел Григоров смята, че по-скоро няма да бъде позволено тялото на Навални да бъде изнесено в чужбина за аутопсия. 

Репресивните мерки в Русия се засилват през последните години, отбеляза Григоров.

"Те са много строги и ще се засилват още повече. Преди да излязат да протестират хората трябва много добре да си помислят какво може да последва – дали няма да си изгубят работата или пък да ги изключат от университета. В контекста на войната и на засилващите се репресии в навечерието на президентските избори, това  е нормално".

Григоров анализира възможността съпругата на Алексей Навални – Юлия, да се превърне в обединител на руската опозиция. Той не очаква Юлия Навална да се върне в Русия.

"Това не би било най-доброто решение. Все пак Алексей и Юлия имат две деца, за които някои трябва да се погрижи".

Григоров обясни, че руските опозиционери се намират или в чужбина – като Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, или в затвора – като Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза.

„Алексей Навални беше една много ярка личност, много силен лидер. Това по някакъв начин пречеше на консолидирането на опозицията. Използваше се  и от властта. Дали смъртта му и символът, в който се превърна Навални, ще допринесе за обединението на руската опозиция, предстои да разберем. Не изключвам тази възможност". 

Григоров обаче отбеляза, че инструментите за въздействие върху политическата ситуация в Русия отвън са крайно ограничени.

"В Русия няма парламентарно представена опозиция“. 

Ангел Григоров анализира ефекта, който би се постигнал при засилване на санкциите срещу Русия.

"Не мисля, че западните санкции по някакъв начин сериозно ще променят положението - мисленето на хората в Кремъл, а и позицията на повечето руснаци. В контекста на войната санкциите имат по-скоро мобилизиращ ефект за населението. То се мобилизира около фигурата на президента. Санкциите имат, в някакъв смисъл, дори обратен ефект. Култивира се негативното отношение към Запада". 

Журналистът очаква победа на Владимир Путин на предстоящите президентски избори в Русия.

"Очаквам подкрепа от руснаците. Ако трябва ЦИК ще помогне. Но не мисля, че е необходимо масово да се фалшифицират избори, защото по-голяма част от руснаците подкрепят Владимир Путин. Те няма кой друг да подкрепят. Системата е изградена по този начин".

Григоров обясни, че на фона на останалите кандидати, Владимир Путин изглежда изключително авторитетно.

"Но и да беше допусната алтернатива, Путин щеше да спечели". 

Бившият кореспондент на Националното радио в Москва очаква годишнината от началото на руската инвазия в Украйна - 24 февруари, да бъде отбелязана по някакъв начин. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук