"Променената геополитическа ситуация е шанс за България и региона. По интерконектора между Гърция и България ще пристига газ на цена, която е пет пъти по-ниска. Преди 10 години, когато беше подписан договорът, аз го обявих за едно от най-лошите споразумения.

Но днес това се оказва липсващото звено на стратегическия коридор Юг - Север за свързване на Балтийско, Адриатическо и Егейско море с доставки на алтернативни количества природен газ. Този интерконектор е част от редица стратегически проекти". 

Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

Той подчерта, че газовият пазар в Югоизточна Европа е малък, а след планираното разширение на интерконектора по-голямата част от потреблението на газ на Балканите ще бъде гарантирана

"Дългосрочната сигурност на енергийните доставки означава енергийна независимост и отказ от вноса на изкопаеми горива. Бъдещето на Европа е нисковъглередно. Истинската независимост идва от структуриране на система, базирана на възобновяеми енергийни източници и върхови технологии за съхранение, за да нямаме нужда от внос на изкопаеми горива. Разбира се, ролята на природния газ няма да изчезне от днес за утре". 

Владимиров допълни, че интерконекторът ще изиграе стратегическа роля, като помогне на бъдещите правителства в региона да имат алтернатива и да не се окажат под натиск от страна на Кремъл. 

"Урсула фон дер Лайен иска да покаже, че Европа е готова да помогне, където Русия има най-голямо икономическо и политическо влияние... Геополитическото бъдеще на Европа е на карта и краткосрочните икономически интереси на един субект или лоби не могат да надделеят над тъмните облаци, надвиснали над националната сигурност на членките на ЕС. Всички правителства осъзнават, че не е време за лобиране и за извличане на максимална полза за националния интерес, а за солидарност". 

Енергийният експерт изрази надежда, че пускането в експлоатация на интерконектора е първа крачка към промяна на геополитическата конюнктура в страната ни - защото "все гледаме да не изпълним целите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, за премахване на въглищната зависимост, изобщо, за трансформация на българската икономика". 

Втора важна стъпка според него е подписване на споразумение за солидарност с Румъния и Гърция в областта на електроенергията и природния газ, за да се определи механизъм и план за действие при пълно спиране на руските доставки за Югоизточна Европа. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук