"Предстои поредна ескалация на конфликта в Украйна. Референдумите и присъединяването на четирите украински области към Русия създават качествено нова ситуация.

Официалното присъединяване прави опит за политическо фиксиране на дадено териториално статукво, съдържа в себе си заявка за продължаване на инвазията, а Русия вече ще може да претендира, че военните действия срещу тези области са атака срещу самата Русия".

Това каза пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи.

И допълни, че заплахата за използване на ядрено оръжие не трябва да се подценява.

"В съзнанието си ние постепенно започваме да свикваме с възможността за използване на ядрено оръжие. Ситуацията около Запорожката АЕЦ е квинтесенцията докъде може да ни доведе подобен подход".

Кючуков допълни, че ескалирайки конфронтацията, всички се доближаваме до глобален конфликт - "Путин иска повече територии и повече войници, ние отвръщаме с повече оръжие и повече санкции, резултатът е повече война - повече жертви и повече разрушения".

"Рано или късно ще трябва да се търси политическо решение на конфликта. Защото война до победа, означава война до поражение. Когато и както да свърши войната, ние ще имаме дълбоко разделен, силно конфронтиран и милитаризиран свят, в който дори нормален диалог ще е труден за постигане. Един ден война е по-тежък от една година преговори".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук