Зелен лук, копър, магданоз - подходящи са не само за салата. Лехата със зеленчуци може да замени цяла аптечка. Зеленината - страхотна витаминна съкровищница за организма. Например по съдържанието на провитамин А - бета-каротин, копърът, лукът и магданозът не са по-лоши от морковите.

Други предимства на зелените зеленчуци включват високо съдържание на витамин С, калий, магнезий, манган и витамин К, отговорен за съсирването на кръвта и абсорбцията на калций, ензими, които активират метаболизма, включително активатор на детоксикационната функция на черния дроб.

Ако имате склонност към образуване на камъни в бъбреците или страдате от подагра, пресните зеленчуци трябва да се превърнат в деликатес за вас - оксаловата киселина, която се намира в повечето зелени зеленчуци, може да предизвика обостряне на тези заболявания.

Всичко това обаче не означава, че зелени салати и супи могат да се консумират само от здрави хора. Всъщност при някои болести зелените зеленчуци са в състояние да подобрят самочувствието.

Невероятни рецепти с лук, магданоз, мента, копър, розмарин, маруля и други вижте на Zdrave.to