„Всички подобни действия спрямо овластени фигури се анализират от гледна точка на опит за търговия с политическо влияние. В една държава, където в съдебната система по никакъв начин не може да се говори за независимост и справедливост трудно може да си представим, че това е свободната воля на някой еманципирал се прокурор”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът Румяна Коларова по повод поискания имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес лично лидерът на ГЕРБ заяви в кулоарите на Народното събрание, че няма да си даде имунитета.

„Имунитетът на Борисов би трябвало да бъде изваден пред скоби в разговорите за съставяне на правителство. Може би това ще бъде просто един първи епизод от серия имунитети, които могат да не засегнат само една парламентарна група”, твърди журналистът Веселин Стойнев.

През последните 36 часа българският народ се втрещи. Президентът Румен Радев направи нещо много необичайно. Каза „Връчвам ви мандата, но с отвращение”.

Шефът на ДАНС пък обвини две дами, едва от които в национално предателство, другата в изтичане на секретна информация. Отделно са конфликтите в прокуратурата и изтеклите записи.

Борисов преговаря за противоестествен съюз. Стана хаос.

Всичко това стана, защото се развали един дългогодишен съюз. Борисов развали отношенията с Гешев и ДПС и тръгна да сключва такива с ПП. От своя страна „Продължаваме Промяната” се опитват да се съберат с врага си – лидерът на ГЕРБ.

Според мен. Христо Иванов е човекът, който може да говори с всички в момента. Той е много силен политически шахматист. На нивото на Доган е”, смята социологът Андрей Райчев.

Според Коларова Иванов няма чак такава ключова роля.

„Той се държи над ситуацията. Мисля, че този хаос се създава от службите и човекът, който ги контролира”, допълни политологът.

Тя сравни сегашния политически хаос с правителството на Филип Димитров. „Ако си спомняте този кабинет беше свален с измислена афера. Мисля, че в момента се обслужва президентът. Прави се място за нов политически проект”, каза още Коларова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук