България не продава оръжие на „Ислямска държава”. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков по повод разследването на "Журнал дьо диманш", което е установило, че голяма част от оръжието на джихадистите е произведено в Източна Европа и в частност – в България.
„България не е сред големите износители на оръжие в света, дори в челната десятка не попадаме. В нашата страна няма как да си купиш оръжие, без да бъде добре проучен. Има си норми и договори”, добави специалистът пред bTV. По думите му, въпросното българско оръжие е пленено.
„Щурмът срещу Рака се осъществява с българско оръжие”, посочи проф. Чуков.  


„След появата на антитерористичната коалиция всичко е много стегнато”, уточни той.

Проф. Чуков каза още, че подобни сензации се появяват периодично. „През 6 месеца има подобни сензации, съобщава се за едни кораби, които тръгват кораби от Бургас...”, коментира арабистът.

Той предупреди, че България остава част от страните, които са уязвими и в никакъв случай не трябва да подценяваме опасността.

Позовавайки се на европейски експерти, "Журнал дьо диманш" съобщи, според което голяма част от оръжието на Ислямска държава е произведено в Източна Европа и в частност – в България.
За да се бори с трафика на оръжие за ИДИЛ, ЕС създава специална платформа, която следи износа от всяка страна-членка. И изпраща на място експерти, които идентифицират изоставеното от терористите снаряжение.

Според разследване на "Журнал дьо диманш", една част от снаряжението на ИДИЛ датира от 80-те години – времето на войната между Иран и Ирак. Друга част обаче, е произведена на Балканите между 2005 г. и 2014 г. Като пример се дават снаряди от 2010 г. от оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък. В Северен Ирак пък са намерени множество бойни автомати, произведени през 2004 г. отново у нас.

Изпълнителният директор на завода Христо Ибушев не е пожелал да разговаря с авторите на разследването. Служител от Казанлък твърди пред „Журнал дьо диманш”, че има дълъг опит с поръчки на оръжие което, поне официално, отива за Саудитска Арабия.
България бележи огромен растеж на продажбите си. През 2013 година те възлизат на 1 200 000 евро. Само година по-късно, през 2014г. – на 85 000 000 евро. А през 2015 година – на 92 000 000 евро.

Как това оръжие попада в ръцете на терористите? Според разследването, хаосът в региона не е достатъчно обяснение. Ролята на Саудитска Арабия е в центъра на въпросителните по пътя на оръжието за ИДИЛ.

"Журнал дьо диманш" дори разказва как бивш американски посланик у нас препоръчва производство на оръжие в България - за международната коалиция, до която то не достига. Понякога, твърди изданието, срокът между излизането от военните складове в Източна Европа и попадането му в ръцете на терористите е прекалено кратък. И тук, според медията, решаваща роля играят страни като Саудитска Арабия.