Вицепремиерът Атанас Пеканов се вдъхнови от американския символ Чичо Сам в нов призив за онлайн преброяването, пише Трибюн бг.

"А ти преброи ли се?", пита той, с размахан пръст.

Жестът силно напомня на Чичо Сам, най-известният национален символ на Съединените американски щати.

Функцията на символ е призната официално от сената на САЩ.

Чичо Сам е разбиран и представян като олицетворение на Съединените щати и като средство на критиката срещу американското управление или култура.

Името често се използва за синоним на САЩ.  

По време на Британско-американската война (1812) г. Самюъл Уилсън, проспериращ месопреработвател от Трой (Ню Йорк), получава договор за доставка на говеждо месо за армията по време на кампанията на север.

Месото се транспортира в бъчви, които, бидейки собственост на правителството, са маркирани с инициалите „U.S.“ (United States). Съществува версия, според която на 7 септември 1813 година един часовой-ирландец, запитан какво означават тези букви, за пръв път ги свързва с името на доставчика – англ. Uncle Sam (Чичо Сам).

Изразът бързо придобива меметичен характер, а войниците и коларите, които превозват доставките, започват да ги свързват на шега с Чичо Сам (Uncle Sam), доставчикът на продукта.

Постепенно всичко, маркирано с инициалите U.S. (доколкото цялата собственост на армията била маркирана така), започва да се свързва с Чичо Сам.

Именно тази версия официализира Конгресът на САЩ с резолюция от 15 септември 1961 г., като признава Самюъл Уилсън за прототип на израза, считан за национален символ на страната – Чичо Сам.