“Честит 24-ти май с пожелание да обичаме и да отстояваме българския език и писменост!“ Това послание се появи в ранните часове на Фейсбук профила на неповторимата Лили Иванова. В думите на най-големия съвременен български творец има много топлина и национална гордост, но може да се разчете и тревога. Лили зове нас, българите, да “отстояваме” българския език и писменост. От кого, от какво?

В навечерието на 24-ти май станахме свидетели на няколко провокации срещу един от малкото останали символи на над 13-вековното ни съществуване като държава. Пакетирани с криворазбрана загриженост за българщината видяхме романа-икона на българската литература “Под игото”, изписан на 6lyokavica, а азбуката на Светите братя Кирил и Методий - изписана под краката на пресичащите пешеходната пътеката до Софийския университет. Авторите и на двете идеи твърдят, че са го направили “от любов” към българския език, макар в първия случай да говорим за рекламен трик, при който чрез предизвикания скандал, популярност добива частно издателство, а при втория - кризисен ПР, осъществяването на който, трябва да "изпере" негативния имидж на автора на идеята.

Издаването на романа на Патриарха на българската литература Иван Вазов на 6lyokavica е дело на Манол Пейков, а предложението древната българска азбука да бъде под подметките на пешеходците - на Емил Джасим. От няколко години и двамата биват натрапвани като интелектуалци с каузи и модерен подход към формиране на културната идентичност на съвременния българин. Пейков издава провокативни книги, Джасим има “особен” поглед към българската история и дори към Апостола.
 Двамата бяха част от кандидат-депутатските листи на коалицията “Да, България” на последните парламентарни избори. Манол Пейков бе кандидат за депутат в Пловдив, а Емил Джасим ”атакуваше” Народното събрание от София. Какво общо има политиката в случая ли? Много, защото политиката е тази, която определя нашето настояще и бъдеще. През политиката минават решения, които ще ни запазят като народ или ще ни претопят като нация. Като “синове на Партията” - Манол и Джасим са ценни за “Да, България”. И за двамата провалилият се хибриден политически проект е излизал със специални декларации в тяхна защита. За Манол, защото Пловдивският общински съвет е решил да бъде отстранен от поста му в местна фондация, а за Джасим – заради уличен спор с младеж, който открито е изразил несъгласие с обидните му коментари по адрес на Васил Левски.

Кое прави Манол и Джасим толкова важни за “Да, България” ли? Инвестициите, които са направени в тях през университети, програми, фондации и фондове, зад които прозират интересите на “Америка за България”, „Отворено общество“ и други подобни мрежи за влияние на мизантропа Джордж Сорос, целящи претопяване на идентичността на европейските народи. Ако бяха станали депутати, тези хора щяха да вземат решенията и да пишат законите за образование, за култура, да определят бъдещето на поколения българи.
 
Очевидно, подобни акции не са приемани еднозначно вече дори от американската дипломация, която е най-голямата жертва на агресивните методи на Сорос и неговите последователи. Защото, докато локалните соросоиди провокират със своята “загриженост” българския народ, то американският посланик и още няколко от ръководителите на дипломатическата мисия в София, проговориха на езика на Светите братя Кирил и Методий.

Само че е късно, защото трети кандидат за депутат от провалилата се коалиция “Да, България” – наскоро изключеният от партията, на която е бил председател – първият открит хомосексуалист в политиката – Виктор Лилов, без никакво лицемерие, казва това, което Манол Пейков и Емил Джасим са искали да ни кажат, пък макар и завоалирано. “По повод "Pod igoto" и 24 май, самата кирилица всъщност си е една шльокавица, защото странната глаголица е била невъзпроизводима за дворцовата канцелария, която вече е ползвала гръцката азбука както за официални нужди (на гръцки), така и за вътрешна/служебна комуникация (на български, с гръцки букви)...”, пише Лилов във Фейсбук.
 Българи, помислете си само какво би се случило, ако Манол, Джасим и Виктор Лилов са в парламента, в правителство, във властта и прокарваха политиката на “Да, България” в културата, образованието, здравеопазването, правосъдието, икономиката. Можете да сте спокойни, че (засега) мнозинството от вас ясно показаха, че мястото на такива като тях е далеч от решаването на съдбините на България. Но те няма да спрат, техните маршове бяха вчера, ще бъдат и утре. Заради това пазете своето национално достойнство и с мисъл за бъдещето на България гледайте на всевъзможните им “добри” намерения, облечени с клишета за “реформи”, “иновации” и “грижа”, отстоявайте не само българския език и писменост, но и всичко българско, което съвременните варвари искат да унищожат.

Честит празник и се гордейте, че сте българи!