Журналистът на германското издание Bild Юлиан Рьопке призова Германия да се подготви за „погребението“ на газопровода „Северен поток 2“, след като демократът Джоузеф Байдън дойде на власт в САЩ, предава "Дарик".

В статията си той отбелязва, че това ще се случи поради намерението на американските власти да наложат санкции срещу застрахователни и сертифициращи компании, които осигуряват работата на руските кораби по полагането на тръбите от газопровода.

Журналистът се позовава на мнението на бившия съветник на президента Барак Обама Бенджамин Шмит, който твърди, че демократите и републиканците са еднакво негативно настроени към завършването на работата по "Северен поток".

Позицията му се потвърждава от американския експерт по енергийна сигурност Алън Райли. Той вярва, че новите санкции ще принудят "Газпром" дълго време да търси сертифициращи компании. Което в резултат може да доведе до срив на целия проект.

Райли също така изтъква, че основната цел на Байдън е окончателно да прекрати строителството на тръбопровода. За целта администрацията му може да предложи на Германия „широк пакет за сигурност“, който би включвал замяна на руския газ с възобновяеми ресурси на ниски цени.

Това предложение вероятно ще принуди германските власти окончателно да се откажат от споразуменията за "Северен поток 2", заключава журналистът.

По-рано беше съобщено, че Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще наложат санкции срещу застрахователни и сертифициращи компании, които си сътрудничат с руски кораби и предприятия, завършващи строителството на газопровода "Северен поток 2".

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ бе спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода.

Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен от руска страна, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.