В България билкопроизводството намалява. Една от причините за негативната тенденция е обезлюдяването на селата, които практически умират. Това каза изпълнителният директор на „Биопрограма“ Десислав Дионисиев.

„Обезлюдяването е огромен проблем, по-голям от това дали ще правим леки коли, дали ще имаме магистрала до Варна или до Бургас. Защото, няма държава, в която селото е умряло и иска да се живее добре“, подчерта Дионисиев, цитиран от БГНЕС.

Една от причините за упадъка на сектора са трудноизпълнимите регулации.


„Играта“ е такава, че всички имат желание да получават субсидии. Съответно големите концерни трябва да продават своите препарати и биопроизводството не се вписва в тази рамка. Това го прави скъп бизнес“, отбелязва Дионисиев.

„Положението ни е такова, че нашето село практически умира и никой не взима адекватни мерки, за да се направи нещо“, каза още той.

В областта на билкопроизводството страната е на практика абсолютен вносител на продукция.

„Хората в сектора намаляват силно, принуждаваме се да търсим продукти от чужбина. Голяма част от нашите фирми станаха и вносители“, разкри Дионисиев.

Генезисът според него се корени в некадърността на хората, които „водят“ българското земеделие и взимат управленски решения. Невежеството ражда непрекъснато проблеми.

„По отношение на финансирането нещата се връзват перфектно“, отбелязва изпълнителният директор на „Биопрограма“.

„Европа дава едни пари, а лобисти казват използвайте тези хербициди, защото са перфектни. След около 5-6 години се оказва, че не са перфектни и ако не бяха например американците да докажат, че глифузатът е вреден, щяхме да продължим да го използваме.

Мечтата се връзва до такава степен, че големите фирми, които внасят хербициди, дори правят и контракти на тези, които ще произведат продукцията“, обясни Десислав Дионисиев.

От чисто потребителска гледна точка българинът е среден консуматор на чай. Търговските резултати на „Биопрограма“ показват, че през зимата се пие повече чай с около 80% в сравнение с лятото. С времето, все повече и повече хора, които живеят целесъобразно, разбират, че всъщност чаят ги връща към „природосъобразен начин на живот“.

Препоръката на Дионисиев е всеки сам да намери най-подходящия чай, тъй като той е индивидуален както човекът.