Aко всичко в Македония се случи както е предвидено, то тя ще се озове на ръба на войната, пише белградският Вlic, цитиран от Вести бг. От днес Талат Джафери от Демократичен съюз за интеграция смята да започне да изпълнява функциите на председател на македонския парламент.

Вlic припомня последните събития в Скопие, щурма на парламента и посещението на високопоставен представител на американския Държавен департамент в македонската столица, който заяви, че политиците в Македония трябва да сформират ново правителство.

„Налагането на санкции срещу македонски политици, които блокират демократичния процес, се обсъждат сериозно в САЩ”, посочи зам.-държавният секретар Хойт Брайън Ий след двудневна визита в Скопие.

Междувременно депутатите от доскоро управлявалата ВМРО-ДПМНЕ днес блокираха достъпа на Джафери до новия му кабинет. Според тях изборът на председател на парламента е направен в нарушение на правилата.

Тирана наля допълнително масло в огъня, като обяви, че продължава да подкрепя т. нар. „Албанската платформа”. Това каза Дитмир Бушати, министърът на външните работи на Албания. Според него „Албанската платформа” е използвана като алиби от ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и президента Георге Иванов.

От Брюксел също оказаха натиск. Комисарят по европейска политика за разширяване Йоханес Хан заяви, че сблъсъците в македонския парламент няма да окажат въздействие върху възможността на страната да започне преговори за членство в ЕС, но само при условие, че подобен инцидент не се повтори. „Ако се повтори, тогава ще бъде застрашена европейската перспектива”, предупреди Хан.

Лидерът на доскоро опозиционния СДСМ Зоран Заев призова „президентът да направи поне едно нещо, което е в интерес на гражданите - да даде мандат за съставяне на правителство”. Заев обвини Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, че „това, което прави, е с цел да се спазари за амнистия”.

От ВМРО-ДПМНЕ пък отвърнаха, че това са лъжи и че лидерът на СДСМ „изнудва и е изплашен, че ще трябва да отговаря за престъпленията, които е извършил”.


Източник: Blic, Фокус, БГНЕС, DW, Вести бг