След като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отмени санкциите срещу Техеран, производството на петрол в Иран се повиши до шестгодишен рекорд.

Белият дом не бърза да въвежда нови ограничения, особено в година на избори. Усещайки тази силна позиция, Ислямската република използва момента на най-голяма сила и влияние, за да направи неща, които до вчера бяха смятани за невъзможни.

Докато Вашингтон въвежда пакети от ограничения срещу Русия, ръцете му са вързани от добива във Венецуела и Иран.

Тези страни се превръщат в застраховка на САЩ срещу затягане на пазара и покачване на цените на бензина в Америка.

Всъщност Иран се превърна в нов стратегически петролен резерв (SPR) за Америка, казва колумнистът на Bloomberg Хавиер Блас. 

Ситуацията е нестабилна, за петролния пазар сега всичко зависи от това как Израел ще реагира и от вероятността да започне нов цикъл на ескалация.

Въпреки това могат да се направят няколко предварителни заключения.

От физическа гледна точка нищо не се е променило в света на петрола. Петролът от Близкия изток тече свободно в глобалната икономика , а Ормузкият пролив, най-важният енергиен център в света, остава отворен за корабоплаване.

Просто казано, няма недостиг на петрол. 

От друга страна, Близкият изток вече не е същият, какъвто беше само преди седмица. Всичко се промени драматично за една нощ.

„Символичната“ атака имаше реални последици, много по-големи от причинените военни щети. 

Но основният извод е, че при всички случаи Русия ще спечели.

Поради напрежението на петролния пазар Москва вече продава петрола си за цели 80 долара за барел, което е доста над лимита на Г-7 от 60 долара. 

Една от причините Белият дом да си затвори очите за износа на ирански петрол е, че неговият приоритет беше да навреди на Руската федерация.

Ръстът на иранското производство беше неизказаната и непризната цена на тази политика.

Сега Вашингтон трябва да преразгледа подхода си и откровено да признае какво или кой го притеснява най-много. 

Въпреки риска от атаката срещу Израел, позицията на САЩ в Техеран беше добре изчислена и разбрана, и възможността бе използвана.  

Байдън вече не може да харчи от американския петролен резерв, вместо да се предприема непопулярна стъпка, вече е възможно да тласне опонента към свръхпроизводство на суровини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук