„Целта на Иран беше да демонстрира отговор, който да съхрани авторитета на режима в Техеран, тъй като той приема, че е понесъл имиджови щети след началото на войната с „Хамас“ и поразяването на консулството в Дамаск“.

Това каза в ефира на bTV политологът Мартин Табаков.

„Този никакъв успех на иранското настъпателно движение се дължи на изключителния военен хардуер, с който разполага Израел.

Споменахте „Железния купол“, но в случая други системи са били водещи – такива с голям обсег.

Самият „Железен купол“ се намесва, когато ракета се появи над Израел. Такива не бяха допуснати.

Целокупното качество на военния хардуер на Израел, заедно със съдействието на Йордания, на САЩ и Великобритания, спомогнаха за неуспеха на нападението“, допълни той.

„Това, което трябва да се знае, е, че убийството на Мохамед Реза Захеди, висш командир на иранската революционна гвардия, е на нивото на убийството на Касем Солеймани, ирански генерал от Революционната гвардия, а от 1998 г. до смъртта си през 2020 г. – командир на силите „Кодс“.

Той беше убит по заповед на Доналд Тръмп. Тогава Иран също трябваше да отговаря, но отговорът на Иран беше съгласуван със САЩ. Сега виждаме същото“, подчерта иракският журналист Мохамед Халаф.

„Ние знаем от последните 10 години, откакто Иран започна да увеличава военното си присъствие в Дамаск и да застрашава сигурността на Израел, че Тел Авив започна да атакува военните бази и иранските заводи. 

Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия. Досега Израел атакуваше само военни позиции.

Имаше удари по международното летище в Дамаск, когато кацнаха самолети от Техеран, натоварени с оръжия за „Хизбула“ и проксита на Иран в Сирия“, добави той.

„Израелското правителство и военното ниво са взели решение да се премине към ликвидацията на военни лидери“, подчерта журналистът Мохамед Халаф.

„В момента сме свидетели повече на изстрели на думи, отколкото на реално нападение от Иран. Всички очи са вперени към Израел.

Усилията най-вече са към сдържане на ответната реакция. Беше сформирана коалиция, която да помогне на Израел – САЩ, Великобритания и Йордания, които помогнаха срещу дроновете от Иран“, посочи Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

 „Израел ще трябва да обясни как ще защити своята територия от тези безпрецедентни атаки. САЩ обявиха, че ще бъдат желязно до Израел.

Това ще доведе до сътресения в международен план. Тази ситуацията ще се използва от Русия. Видяхме, че засилване на действията на руската армия в Украйна.

САЩ явно започват да виждат войната в Украйна като европейски проблем и ще се насочат към Близкия изток за въздържане на Израел.

Прехвърляйки горещия въглен на европейците, ситуацията в Украйна може да се влоши. Този конфликт е регионален, но ще въвлече нови играчи и нови горещи точки“, обясни Керемедчиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук