Украйна се използва за пропаганда и от едната страна, и от другата. В преговорите САЩ - Русия Украйна е в ролята на умрял кон, който и едните, и другите се опитват да си го продадат. Темата не опира до Украйна. Това каза пред БНР международният анализатор Боян Чуков. 

Според него няма да се стигне до тежък конфликт между САЩ и Русия. 

"България ще стои и ще чака да види какво ще направят водещите държави в НАТО - в случая САЩ.

Нямаме особен избор, освен определени личности да си правят личен пиар и да се кълнат във вярност на НАТО и на САЩ. Но ако палачинката се обърне, те ще бъдат първите, които ще отидат на Орлов мост, за да посрещнат новите победители. В случая пасивно чакаме.

Но като членове на двата съюза - НАТО и ЕС, трябва да се съобразяваме с общите решения. В подобен момент държава като България жертва националните си интереси в полза на геостратегическите на водещите страни в двете организации". 

Чуков подчерта, че, когато се говори за преговорите между Русия и САЩ, трябва да се даде ясна сметка: "Не става дума, че от едната страна са САЩ и ЕС, а от другата Русия е сама. Не. От другата страна стоят Русия, Китай, Иран, Индия". 

По думите на анализатора е важно да се отбележи, че и Европа също не е единна по отношение на конфронтацията с Руската федерация. 

"Германия има поведение, което силно се различава от това на Великобритания. Освен това Великобритания се опитва да изземва първото място в конфронтацията с Руската федерация, докато американците започват леко да се дърпат назад. 

Британците изпаднаха от Първа геополитическа лига сега се опитват да се наместят и да бъдат водещата фигура в Европа. Държавите от ЕС, които са в северната част на континента, са по-скоро британска сфера на влияние, заедно с Прибалтика и Полша.

В момента британците правят оста Лондон - Варшава - Киев. Ролята на Великобритания се появява и е по-релефна, но тя няма този ресурс - икономически и военен. Има майсторство в употребата на меката сила и има мрежи и структури в целия свят".