"Да, това беше измъкването по терлици от безпрецедентната атака от светски лица, която получи Българската православна църква. Такава църква като Македонската православна църква никога не е имало". Това заяви професор Божидар Димитров в студиото на "Денят започва" по БНТ.

"Правилното решение откъснатите със сила епархии да се присъединят там от където са откъснати, в случая българската патриаршия. Не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с Македонската православна църква. Това откъсването е било директно, прогонват епископите. Короните им са в Националния исторически музей. Музеят ще се загуби нещо, короните които са им отнети, ако се върнат ще им ги дам", каза още Димитров.

"Ако не искаш да решаваш даден проблем се създава комисия. Гърците не искат думата “Македония” да се споменава дори и като прилагателно в държавата. Сърбия е с опасение, че могат да се откъснат още територии, и отново стана с по-малко България. Ще се намалява още ако продължават така", допълни още професорът.

"Преди дни в град Модена в Италия българската професорка откри най-старата история на България, написана 97 години преди “История славянобългарска”. Това е нещо, което се търси от над 150 години. Но това явно не е толкова важно, колкото сватбата на принц Хари. От научна гледна точка е по-добра тази история, защото авторът Петър Богдан има висше образование. А Паисий не е бил с висше, и според мен е плагиатствал от Мавро Орбини", завърши Божидар Димитров.