Македония трябва да остане цяла и неделима, но да признае, че до 1944 г. е била българска. Това заяви директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров в ефира на bTV.

Той коментира идеята за подялба на Македония между България и Албания, която предложи конгресмена републиканец Дейна Рорабакър в интервю за албанската телевизия „Визион плус”.

Проф. Димитров. сподели, че сред американския политически елит отдавна съществува разделение по казуса за Македония.

„Едната част от този елит настоява въпросът да се реши радикално, изхождайки от презумпцията, че всяка държава, основана върху стопроцентова лъжа няма начин да просъществува дълго време”, обясни той.

Според историка, ако се обсъжда разделението на страната, то то би трябвало да се случи, като една част от Македония отиде към Косово, а другата част стане българска.


Решението обаче е страната да си остане цяла, но македонците да признаят, че не са отделен народ от българския, обясни Божидар Димитров.

„От там нататък ще има две български държави – това не е страшно”, коментира историкът и посочи, че такива примери са случаите с Гърция и Кипър, Австрия и Германия и Румъния и Молдова.

По думите на директора на НИМ въпросът се повдига именно сега, за да се реши най-накрая проблемът с липсата на правителство в Македония вече почти две години и да се предотвратят евентуални граждански размирици.„Това е решението на въпроса без да се образуват излишни външнополитически усложнения като случая с Крим и Русия (..) Руснаците имат основания върху Крим точно колкото и ние върху Македония исторически и дори етнически”, обясни още той.