Няма промяна в политиката на САЩ спрямо Република Македония. Това се казва в официална позиция на Държавния департамент по повод скандалните изявления на американския конгресмен Дейна Рорабакър и призивите за подялба на Република Македония между България и Косово и всичките и съседи, информира БГНЕС.
"САЩ признават и подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Република Македония. Тази позиция не е променена", каза говорителят на Държавния департамент пред Радио Гласът на Америка. Македонското външно министерство вчера поиска официален коментар от страна на властите във Вашингтон по повод изявлението на конгресмена. 

Създаването на македонска държава се провали и в момента съществуват всички условия тя да бъде поделена между нейните съседи, включително Косово и България”, заяви Рорабашър в интервю за албанската телевизия „Визион плюс”. Конгресменът е член на Комисията за външни работи и е председател на Подкомисията за европейски въпроси. 

Междувременно и българското Външно министерство реагира. „Обстановката на Балканите традиционно е във фокуса на многобройни медийни изяви. България има принципна и последователна политика за европейска и евроатлантическа интеграция на всички държави от Западните Балкани“.

Припомняме, че Скопие обяви, че е вбесено от изказването на Рорабакър. „Изразеното мнение създава невероятно безпокойство във връзка с Македония и с Региона. То разпалва националистична реторика в съседните страни, връщайки ни в миналото“, пише в официално заявление на МВнР на страната.

Становището на американския конгресмен Дейна Рорабакър, че Македония не е държава и трябва да бъде разделена, включително между България и Косово, е отчаян опит на мрежата около Джордж Сорос, който иска дестабилизация на Балканите.

Такова мнение изрази анализаторът Умберто Паскали. Той е представен като американски анализатор. Според него Рорабакър е един от най-кресливите говорители на машината, която работи чрез преврати, финансови грабежи, хаос и объркване и е финансирана от Сорос.

„Когато казва разделение на страната, гротескно обърканият конгресмен Рорабакър всъщност говори за последиците от дългогодишните ожесточени опити за дестабилизация, насърчавани от групата на Сорос“, отбелязва Паскали.

Паскали пита дали това сега е атака за подкопаване на новата външна политика на президента Тръмп? Или зад мнението на конгресмена не стоят планове за голяма геополитическа експлозия на Балканите, когато ще се натисне бутона за "балканска" война, в която всички ще са срещу всички.

„Дали това не е начин да се саботира новата външна политика на администрацията на Тръмп? Дали това не е начин да се създаде казуз бели - провокации за война между САЩ и Русия, каквато сънуват от неоконсерваторите до либерал-империалистите, които Тръмп свали от престола? Да не забравяме, че за подобен план говори руският министър на външните работи още през май 2015 г., посочва Паскали.

„Събитията в Македония са дирижирани отвън с намерението да се обвини правителството на Никола Груевски, че е неспособно да изпълнява задълженията си към народа. Той е обвинен и за много други неща.

Истинската причина за натиска срещу македонския премиер е, че той отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, припомня Паскали думите на Лавров. Русия е разтревожена и от факта, че с цел да се окаже натиск върху правителството, се задейства албанският фактор, говори се дори за федерализация на Македония, добави Паскали, позовавайки се пак на позицията на Лавров.