Оферти за брак по сметка са завалели към нероденото политическо отроче на Кирил Петков и Асен Василев още преди да сдадат министерските кресла в служебния кабинет, което стана факт вчера. Движението на двамата харвардски възпитаници обяви своя старт към изборите на 14 ноември, но се нуждае от партия носител, защото няма достатъчно време да регистрират своя. Така те ще се опитат да повторят завършилия с успех номер на бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски от 2001 г., който си взе за мандатоносител две партии джуджета, пише "Марица".
 
Ето как ще се казва партията на Петков и Василев и кой дръпнаха в нея

"Днес казвам ясно, че ние влизаме в политиката и ще бъдем част от политическия живот, и ще бъдем участници в следващите избори", обяви Кирил Петков при сдаването на властта в служебния кабинет. Той призна, че тандемът му с Асен Василев е трябвало да бъде допълнен от просветния министър проф. Николай Денков, но той е избрал да остане на поста си, за да довърши това, което е започнал в образованието.

"Ще ни трябват два-три дни да помислим с какъв вариант да участваме на изборите", призна Асен Василев.

Според запознати двамата с Петков преговарят с няколко малки партии, които да се регистрират като коалиция с тяхното име. По неофициална информация сред тях са основаната от бившия депутат от ДБГ Настимир Ананиев партия "Волт", друга е формацията на бившия министър на отбраната Николай Цонев "Нова алтернатива", а трети вариант е МИР на  бившия член на БСП и на "Движение 21" Симеон Славчев.

„Трябва да са луди да потърсят изброените три партии. Имат нужда от такава, която не е свързвана с нито едно известно политическо лице. Изборът е огромен“, коментираха осведомени за политическите маневри. „Повечето партии си пускат сами слуха, че са търсени от двамата, но вярното е, че така искат да бъдат потърсени“, споделиха източниците.
 
Вече цели структури на бившите парламентарни сили се оглеждат в проекта на двамата министри. Той е изключително близък до симпатизантите на "Демократична България", но е харесан и от леви фенове на президента Радев, което изправя на нокти ръководството на БСП начело с Корнелия Нинова.

Най-изненадващо и фактор, участващ в партийното строителство на „Има такъв народ“, сподели, че в партията на Слави въобще не са притеснени от проекта на харвардите. И дори им симпатизират, напук на изказванията на някои от лидерите на ИТН.

Бъдещото движение на ексминистрите, което според публикации ще се казва "Промяната продължава", получи и първи сериозен удар. Той дойде от Емил Георгиев - председател на "Екогласност", която е част от коалиция "БСП за България". В сряда той разказа, че е бил търсен от техни представители и е имал среща с Петков, за да бъде увещаван да зареже червената коалиция.

"Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие - те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност", като финансират участието в изборите. И аз казах, че разговорът приключва", каза Георгиев, който обвини бившите министри в заговор срещу Корнелия Нинова.

Според версията на Емил Георгиев, че по време на разговорите му било казано, че зад новата политическа инициатива стоят хора от "Дондуков" 2, но не и самият президент.

Петков и Василев вчера побързаха да декларират, че Румен Радев не им дърпа конците. 

"Ние много подкрепяме президента - на база на принципи, негови виждания, работата ни в служебното правителство, но това по никакъв начин няма да бъде негова партия", увери Кирил Петков. Той обясни, че отказал поканата да остане в служебния кабинет с мотива, че мандатът му е прекалено кратък.

"Няма да влезем във варианти, където някой друг ще нарежда или проповядва техните стари методи в нещо ново. Сега обаче дилемата е, че не можем да регистрираме нова партия, и затова оглеждаме всички варианти, където единствените хора, които ще имат свободата да действат, са част от нашия екип. За съжаление на много от участниците в политическия живот, няма да се съобразяваме с техните виждания. За всички условието е едно - ние знаем какво трябва да се направи, имаме виждането, доказахме се за 4 месеца, повярвайте ни", обясни Кирил Петков.

Бившият министър на икономиката посочи, че хората, с които ще работят, ще са със същия профил като техния - "високо ниво на почтеност, кариера и успешно битие извън политиката".

Част от досегашния му екип в Министерството на икономиката също ще участва в политическия му проект.

Засега най-големи криле на двамата партийни строители дават социолозите. Проучването на "Маркет линкс" от края на август измери 42% одобрение за Кирил Петков и 31% за Асен Василев. По-високи оценки сред всички водещи политици получават единствено премиерът Стефан Янев (52%) и президентът Радев (59%). 

С дясна политика ще гонят леви цели, мълчат за парите
Тандемът Кирил Петков и Асен Василев няма да робуват на клишетата за лява или дясна партия при дебюта си на политическата сцена.

"Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Това означава невдигане на данъци, привличане на инвестиции, освобождаване на бизнеса от корупция, което за мен е най-важното нещо, за да се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване, по-добро образование. Не можем да кажем, че сме десни по никакъв начин, защото чистото дясно казва: бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство; чистото ляво казва: само разпределение. Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели", обясни Кирил Петков идейната ориентация на новия проект.

Кирил Петков заяви, че финансирането на политическия им проект ще бъде ясно и прозрачно. Той призова да не се вярва на хора, които се представят като свързани с тях и искат пари за новата формация.

"Ако някой е говорил с вас, без да е свързан с нас, ако ви иска пари или каквото и да е, не му вярвайте. Започнали са всякакви слухове, всякакви мисионери говорят напред-назад. Докато не обявим крайния формат, на всички, които се опитват да ни представляват, не им вярвайте. Ние с Асен Василев до момента сме единствените, които мислим по въпроса", каза още Петков.

Съветникът от  "Дондуков"2 Александър Маринов: Не са пратени от президента с мисия за изборите
Става дума за свободно решение на двама свободни човеци - те не са пратени от Радев да правят партия, каза политологът и председател на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов по повод на решението на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев да влязат в политиката и да участват в предстоящите парламентарни избори.

"Надявам се, че обществото ще спечели. Българската обществено-политическа система има нужда от сериозно освежаване, от нови субекти, нови партии, нови лица и нов начин на правене на политика. Ако този проект успее и се утвърди, аз съм оптимист, че обществото ще има по-добър избор", каза Маринов по повод на новата формация.

Има огромен сегмент от хора, които се чувстват отчуждени и непредставени в политиката, обобщи той.

Според него се преекспонира умишлено вероятността новата политическа сила да цепи електората на действащите партии, защото те дотолкова са се свили, че са останали техните ядра.

По думите му, България е навлязла в полоса, в период на системна политическа нестабилност, която може да продължи доста време. Политическото пространство е раздробено, а възможностите за комуникация - слаби.

"Трудно можем да бъдем големи оптимисти за това какво ще се случи след 3 месеца", каза още Маринов пред БНР.

Той коментира и предстоящите президентски избори. Според Маринов засега не се вижда силен опонент на Радев. По негово мнение настоящият държавен глава може да спечели и без подкрепата на ДПС, които са другият му обявил се противник, освен ГЕРБ.

"Ако на първия тур гласуват над 50% от избирателите, президентът Радев ще бъде избран на първи тур", коментира Маринов.

Симеон Славчев, лидер на партия МИР: С радост бихме ги приели, те са честни и достойни

- Г-н Славчев, търсен ли сте от Асен Василев и Кирил Петков да „дадете“ партията си като носител на техния проект?
- Не, до този момент не сме разговаряли. Казвам ви го едно към едно.

- Как гледате на техния проект?
- Двамата доказаха за тези два-три месеца като министри, че са изключително честни и достойни хора. България има нужда от нови лица като тях и това е политиката на партията ни от две години насам.

- Значи бихте участвали заедно на избори?
- Ще се радвам да сме заедно, ако ни потърсят. Засега това не е направено. Готови сме на разговори. 

Любомир Стефанов, политолог: Две птички пролет не правят
Една птичка пролет не прави, за две също се съмнявам. Септември няма да бъде май. Двама души не са партия и лицата около тях ще са показателни за това въобще има ли посока и с какви идеи ще бъде напълнена тази структура евентуално. Това мнение изрази политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов за очакваното обявяване на новата политическа формация на служебните министри Петков и Василев.

Политолог: Радев ще сгреши като Първанов, ако направи това!

"Надявам се въпросните двама господа да направят партия, а не политически проект. Едното е инженерингово изпълнение в стил обслужване на лични интереси, а другото е с обществено-социално значение с дългосрочна визия и политика", коментира Стефанов пред БНР. Политологът отбеляза, че президентът Румен Радев трябва да е научил уроците на Георги Първанов и неговия проект АБВ, сътворен през втория му мандат.

"Въпрос на време е да видим дали двамата господа ще сътворят нещо, което той ще припознае като отроче и ще тръгне да прелива авторитет към него", убеден е Стефанов.