Близки до президента Румен Радев, в т. ч. съветникът на държавния глава Николай Копринков, шефове на политически кабинети в служебното правителство и зам.-министри са започнали кастингите за членове на проекта на Кирил Петков и Асен Василев и кандидат-депутати в цялата страна още преди няколко месеца, а партия “Екогласност” е била харесана за мандатоносител, срещу покриване на всичките ѝ разходи.

Това заяви пред “Труд” лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев, след като часове по-рано е огласил скандалните факти на политически съвет на “Позитано” 20 пред Корнелия Нинова и останалите председатели на партии от “БСП за България”.

По думите на присъствали, разказът на Георгиев около “харвардската оферта” за опита за купуването на партията му, буквално взривил политическия съвет на лявата коалиция.

Лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев

Самият Георгиев е бил офериран партията му да стане мандатоносител на новата формация, тъй като няма техническо време за регистрация за участие в изборите на политическия проект, призна пред “Труд” шефът на “Екогласност”.

Емил Георгиев обясни, че първоначално с него се свързва Иван Модев, шеф на политическия кабинет на служебния министър на образованието проф. Николай Денков.

“Разговорите започнаха преди 15-18 дни в моя офис на “Федерацията на потребителите”, тъй като съм неин председател. Най-напред изпратиха един свой представител от министерството на образованието - шефът на политическия кабинет на МОН.

Той дойде от тяхно име и каза, че искат да се ангажират с нас, защото сме партия с чист образ, занимаваме се с екология и т.н. комплименти”, заяви пред “Труд” Емил Георгиев.

Самият Иван Модев е добре познат в БСП още от времето, когато баща му - Тодор Модев, е областен управител на София. На следващия ден при него идват Кирил Петков, Иван Модев и зам.-министърка от икономиката.

“Не си спомням името ѝ, но беше изключително красива дама”, каза Емил Георгиев. По думите му, вторият разговор е продължил около 2 часа - от 18.00 до 20.00 часа.

“Г-н Петков предложи те (Петков и Асен Василев, б. р.) да влязат в ръководството на “Екогласност”, тъй като имахме конференция (на 4 септември, в Слънчев бряг, б. р.), но и това им отказах, защото те не са членове на “Екогласност” и няма как по нашия устав да станат веднага и част от ръководството”, заяви Емил Георгиев.

По думите му, той получил и директна оферта Петков и Василев да поемат всички разходи по предизборната кампания и издръжката на партията.

“Казаха, че са подбрали на кастинг около 50 души по райони, казаха, че правят структури. Аз ги попитах дали са участвали някога в избори, знаят ли как въобще се правят парламентарни избори, че трябва да се обикалят 30 района и дали въобще си дават сметка как ще натоварят моя екип.

Но отговорът им бе да не се притеснявам, те правят структурите по места, в тези структури са ангажирани хора от БСП, от опозицията на сегашното ръководство, но са ангажирани и хора от президентството”, разкри пред “Труд” още Емил Георгиев.

Шефът на “Екогласност бе категоричен, че е получил отрицателен отговор на въпроса дали Румен Радев е наясно с политическия проект на Петков и Василев с част от членове на БСП. “За мен това беше достатъчно, за да ми стане ясно, че с името на президента се злоупотребява”, каза Емил Георгиев.

“Труд” научи, че самият Георгиев е изнесъл скандалните разговори с представители на служебното правителство от въпросния период пред присъстващите на конференцията на “Екогласност”, а част от стенограмата на форума е показана на коалиционните партньори от “БСП за България” в сряда вечерта.

“Съдържанието беше повече от притеснително. Има и доста имена на социалисти, не коментираме документа извън рамките на ръководството”, заяви вчера пред “Труд” член на ИБ на БСП.

“На господин Петков казах така, понеже знам за топлите му връзки с Иво Прокопиев, че и той отначало ми предложи да се видя с него, като започнах битката за чистата вода в Меричлери.

Аз отказах, а след това той заведе дела срещу мен. Последното дело беше за 620 000 лева. Аз спечелих това дело, разбира се. Но на Петков му казах, че той (Иво Прокопиев, б. р.) не можа да ме постави на колене”, заяви председателят на “Екогласност”.

“Отказах на Петков и Василев, защото в този проект не виждам някакъв политически профил. Второ - много грубо ми прозвуча искането от тяхна страна ние да се ангажираме с проекта, а те да поставят условия.

Условието им беше изцяло да ръководят “Екогласност”, но аз им казах, че това няма как да се случи. Уведомих ги след конференцията на “Екогласност”, че с тях повече нямаме никакви контакти”, допълни още Емил Георгиев.

“С министър Петков имахме още 2 срещи, но вече в неговия кабинет, където не говорихме за политика, а само за проблемите на “Топлофикация” и чест му прави, че тогава се занимавахме само с въпроса за “Топлофикация”, каза шефът на “Екогласност”.

Служебни министри като политически инженери

Петков призна, че са искали „пълно доверие върху партията“

С десни методи ще постигат леви цели

Кирил Петков призна, че заедно с Асен Василев са поискали от “Екогласност” “пълно доверие върху партията”, за да участват на предсрочните парламентарни избори, защото нямат техническо време да регистрират своя партия. “Условието ще бъде - доверете ни се”, обяви още Петков.

“Аз и министър Василев сме единствените министри в момента, които сме в екип. Министър Николай Денков с удоволствие бихме поканили да бъде част от промяната, но той се върна в ролята си и показа отговорност, че тази му роля е най-доброто, което може да направи”, каза Кирил Петков.

Думите му потвърждават слуховете от последните седмици, че вместо да си вършат работата като служебни министри, Петков и Василев, заедно с образователния министър проф. Николай Денков, са действали активно под шапката на служебното правителство като политически инженери за създаване на нова политическа платформа.

На практика министри и политическите им кабинети са се занимавали с търсене на партия-мандатоносител, подбор на кандидати за депутати и изграждане на структури в цялата страна.

“Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели”, уточни Петков за идейната им ориентация.

“Ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи, и това ще ни е единственото мото, с което ще вървим напред”, обяви още Кирил Петков.