Разликата между ГЕРБ и БСП се увеличава, би била много по-голяма от тази, която в момента регистрират социолозите. Това каза политологът Татяна Буруджиева относно политическата атмосфера в България на прага на евроизборите, предава "Фокус".

Според нея създалите се коалиции между ГЕРБ и по-малки формации са рефлексия от голямата кампания, която се случва в Европа, водена от основните партийни фамилии. И десницата, и левицата в Европа призоваха за максимално обединяване, защото и двете фамилии са притеснени от доста активното и разрастващо се влияние на крайни радикални партии, обясни тя.

Предизборните нагласи на БСП се видяха в номинациите за членове в листата, добави Буруджиева, като уточни, че предложената на Пленума листа се размина с очакванията на партията.

По думите й това е третият знак, който БСП дава на своето ръководство, че не бива да взима самостоятелни решения без да отчита нагласите и настроенията на самата партия. „БСП засега не показва, особено в лидерските си виждания и в поведението на водача на листата, желание да даде достатъчно мотив на своите избиратели да отидат гласуват точно на тези европейски избори, освен антимотива, т.е. срещу нещо да се гласува. Но често и от практиката, и от теорията е известно на избори все пак човек си прави труда да отиде да гласува, когато има за какво да гласува, дори това да е една промяна, но трябва да е „за“. Само с мотива „анти“ и скандали не мисля, че левицата ще успее да направи една добра компания”, добави тя.

Татяна Буруджиева каза още, че що се отнася до ГЕРБ - партията е активизирана и ядрото е стегнато. При допитване, в отговор на въпроса „за кого ще гласувате“, хората, които са отговорили, че ще гласуват за ГЕРБ, са и хората, които ще отидат да гласуват, обясни тя. При БСП обаче няма такава сигурност, не е ясно какво ще се случи в периферията, добави политологът.