Не мога да направя оптимистична прогноза. Очаква ни поскъпване на природния газ, защото след COVID фазата се наложи търсенето на природен газ. Поскъпват и емисиите – електрическа и топлинна. През октомври се очаква едно сериозно поскъпване на природния газ, което ние ще усетим ценово след Нова година.


Това предупреди в предаването "Лице в лице" по bTV енергийният експерт и депутат от ПП "Има такъв народ" /ИТН/ Иван Хиновски.

,,Очаквам заради поскъпването да се търсят средства за енергийно бедните домакинства, ще трябват социални помощи. Хората задължително трябва да получат адекватна помощ от държавата.

Самия факт, че природният газ ще поскъпне с между 10 и 15 процента през октомври, по предварителна оценка това означава, че парното и тока у нас сигурно ще поскъпнат с между 5 и 7 процента, а може и много повече'', посочи още Хиновски.

Дефицитът на борсата за електроенергия се появи заради интереса за експорт на електроенергия към Гърция, в резултат на което нашата борса влезе в дефицит, а дружествата в лицето на БЕХ и НЕК не предприеха нищо, коментира експертът.

В Комисията по енергетика отворихме много кутии на Пандора, за да може ТЕЦ "Марица-Изток" 2 да търгува по-свободно, но времето просто не стигна. И все пак има възможност нашата борса да се успокои, допълни представителят от ИТН.

По думите му от служебното правителство са направили анализ на ситуацията с електроенергията, поради което бе разпоредено на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 да пуснат в експлоатация още два блока, което и направиха.