С колко процента са поскъпнали парното и топлата вода в София от 2010 г. досега? Този въпрос постави общинският съветник от БСП Николай Николов в питане до кмета на София Йорданка Фандъкова. Причината е новината, че сметките на столичани за парно може отново да поскъпнат с 20% от 1 януари 2022 година, пишат от Актуално

"Колко ремонта е извършила "Топлофикация София" от 2010 г. досега и на каква стойност възлизат те? Колко от ремонтите, извършени от дружеството за последните 10 години досега, са имали нужда от повторен ремонт и налагани ли са санкции за забавяне или некачествено изпълнение и в какъв размер са те?", пита още общинският съветник от БСП. Николов твърди, че на 3 септември в точка "разни" на комисията по "Инженерно и енергийно планиране" към Столичния общински съвет е имало изслушване на директора на "Топлофикация София" ЕАД Александър Александров.

"Не вярвам, че това изслушване е успокоило или разрешило предстоящите проблеми, с които ще се сблъскат столичани. Очевидно, справянето с тази криза и състоянието, в което се намира "Топлофикация София", ще изисква да се впрегнат всички усилия на общинските съветници от всички партии, експерти, както и помощ от държавата", смята той. "Буди недоумение, както у мен, така и у столичани, защо през годините има постоянно поскъпване на услугата, въпреки че е имало спад на цената на синьото гориво за България", заяви още Николай Николов.

Междувременно депутатите решиха да изслушат кмета на София Йорданка Фандъкова и Александър Александров за финансовото състояние на "Топлофикация София". Задълженията на дружеството към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на холдинга Валентин Николов.

Той обясни, че след като е била заплашена със запор на сметките си, "Топлофикация София" е превела през последните дни "няколко милиона лева" на "Булгаргаз" и е погасила част от дълга си към газовия доставчик, който отново бе достигнал 100 милиона лева. "И ако към "Булгаргаз" има някакви плащания, то от март "Топлофикация София" не е плащала нищо на БЕХ", обяснява Николов. Посочва, че макар и през годините БЕХ на няколко пъти да е изкупувал дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", в момента подобна възможност не се предвижда, пише "Дума"

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа от началото на септември, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов. За искането се разбра от изслушване през седмицата в енергийната комисия, свързано с това, че софийската топлофикация не може да отговори на екологичните норми и би трябвало да спре работа, ако се спазва законодателството. На него председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че въпреки поредния скок в цената на газа няма как преди края на годината комисията му да определи нова цена на парното заради ограниченията в Закона за енергетиката.

"Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите", обяснява ситуацията Валентин Николов. Според него отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията. "Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на "Топлофикация София", така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя впоследствие да си реализира инвестиционната програма", смята Николов.

Той допълва, че "топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините". Рискове В момента за столичното топлофикационно дружество има два риска. Единият е свързан с евентуалното спиране на парното и топлата вода, а другият - с евентуалното спиране на електричеството заради претоварването на мрежите. Проблемът е, че няма енергийна мощност, която да замести "Топлофикация София", произвеждаща близо 4000 мегаватчаса годишно. При евентуално спиране на топлофикацията се изправяме пред риск от режим на тока.

"Няма опасност столичани да останат без парно и топла вода", твърди изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров. "Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София", коментира той.

И малко данни от Националния статистически институт за последните 25 години. За електроенергията изчислената от НСИ инфлация е над 13 100%, което означава че токът е поскъпнал 131 пъти, а сметките за парното показват, че то е поскъпнало близо 135 пъти. Хората, които използват за отопление течни горива, плащат 137 пъти по-скъпо за тях в сравнение с 1995 г. 118 пъти са се вдигнали цените на твърдите горива като въглища и дърва.

Доста сериозно са скочили и услугите по сметосъбирането, които влизат в същата група - близо 190 пъти. Най-високата инфлация с натрупване е регистрирана през 2013 г., когато индексът на потребителските цени е стигнал близо 5500. По-конкретно към декември миналата година цената на хляба се е повишила близо 64 пъти (с 6400%) за последните 25 години. За месото се отчита доста по-скромен скок - едва 36 пъти.

Почти същият е процентът и за рибата. За мляко и сирене обаче сега плащаме близо 45 пъти по-скъпо (4460%), отколкото сме давали през 1995 г. Скокът в цените на плодовете и зеленчуците за 25-годишния период е 53-54 пъти. Доста по-скромен ръст според данните на статистиката има в цените на облеклото и обувките. За същия период те са се увеличили малко над 25 пъти. За олио и масло вече плащаме 51-52 пъти повече, а за кафе и чай - 27 пъти.

Захарта и другите сладки изкушения ни излизат 44 пъти по-солено. Днес ходенето по кръчми и барове ни коства 75-76 пъти повече в сравнение с края на 1995 г. Със 7500% са поскъпнали и хотелите. За алкохолните напитки и цигарите се отчита ръст на цените в рамките на 140 пъти, като тук трябва да се имат предвид нарастващите акцизи след влизането ни в Европейския съюз, който има изисквания за минимални нива на ставките. Те са доста по-високи в сравнение с прилаганите преди членството ни.

Разходи Тройно по-висока в сравнение с тази при храните е инфлацията на разходите по жилищата, включително комуналните услуги. За същите 20 години поскъпването на тази група е малко над 12 000% или 120 пъти. Тук се включват действителните наеми за жилищата, плащани от наемателите. Те са скочили 113 пъти спрямо декември 1995 г. В същата група попадат и водоснабдителните услуги, чиито цени по данни на НСИ са се увеличили 170 пъти.

Още по-голямо е поскъпването при отвеждането и пречистването на водата - близо 190 пъти. За услугите в сектора на здравеопазването се отчита инфлация от 7500% за 25-годишния период. Най-голямо увеличение е регистрирано при лекарските услуги - с 14 300% (143 пъти), следвани от болничните услуги - 125 пъти, като от 2011 г. цените на последните не са се променяли. При транспортните услуги увеличението на цените е с 6600% (66 пъти). Малко по-висок е процентът за скока на цените на горивата и смазочните материали, що се касае до личните автомобили. Пътнотранспортната застраховка обаче се е вдигнала 176 пъти. Сериозна инфлация - над 143 пъти, НСИ показва и за образователните услуги, като най-много е поскъпнало висшето - 175 пъти.

Говорим всъщност за драстичното ни обедняване. Ако човек преди 25 години е взимал примерно 300 лева заплата, а оттогава парното е поскъпнало 135 пъти, за да не се промени благосъстоянието му, би трябвало сега заплатата на същия човек да е 40 500 лева месечно! Без коментар.