Увеличилата се бежанска вълна от Турция се дължи на променената политическа обстановка в страната. Това каза арабистът професор Владимир Чуков във връзка със заплахите от нова бежанска вълна към Европа, пише "Фокус".

Чуков обясни, че това, което наблюдаваме в момента, не е бежанската вълна от началото на тази година и че ситуацията се е променила:

„Това произтича най-вече от новата вътрешнополитическа ситуация в Турция. След победата на опозицията в Истанбул, след като опозицията взе управлението във всички големи турски градове, най-вече в Истанбул – това е икономическата столица, имаме променена ситуация спрямо сирийските бежанци.

Всеки ден се гонят сирийски бежанци, които са незаконно на територията на Истанбул. Нека да припомним, че само на територията на Истанбул има над 2 милиона чужденци, от които половин милион са незаконно пребиваващи.

Появиха се цели арабски гета в Истанбул. Там се говори на арабски, пише се на арабски и започнаха търкания между местните хора – турците и кюрдите. Тоест бидонвили гетата бяха специфичен почерк на кюрдите, сега се появиха и арабски и се получи едно търкане“, поясни арабистът.

Чуков припомни, че сегашният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу е разпоредил такива хора, незаконно пребиваващи в града, да бъдат гонени в срок до 12 август и обясни последиците от действията му:

„От 12 август до ден днешен, тоест допреди три дена, бяха прогонени над 25 000 човека. И се досещате, че всичко това набира скорост. Всичко това буди много силно недоволство сред онези бежанци, които се намират незаконно на територията на Истанбул, и поради тази причина се увеличи бежанската вълна.

Така че тази бежанска вълна в някаква степен според мен е плод на вътрешнополитическата ситуация в самата Турция“, посочи още професор Чуков.