Не сме наблюдавали по-голяма ескалация в Иран от 1988 г. Стана един атентат над Локърби, който беше приписан на Моамар Кадафи, но доклад доказва, че зад атентата стои Иран. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в "Плюс минус"  по Нова телевизия. В Иран предупредиха вече, че последиците от един конфликт ще бъдат регионални и международни.

Светът изтръпна: САЩ и Иран са на ръба на войната 

"Майк Помпео и Джон Болтън са защитавали мнението за незабавен отговор, а от другата страна са били Пентагона, както и израелското правителство. Тел Авив е пред избори и предпочитат хирургическите операции, а не пълномащабна война", смята арабистът.  "Първоначалният план е бил удари срещу радари и военни обекти. Тръмп не желае да се повтаря ситуацията от 1988 г., защото иска да бъде избран отново", каза Чуков.

Изпълнителният директор на Института за дясна политика Мартин Табаков каза, че вероятно Тръмп е получил информация, която го е накарала да се отметне от планирани ответни удари. Според него има желание Ислямската революционна гвардия да се противопостави на аятолаха и да се проведат преговори със САЩ.

Чуков припомни, че европейските интереси се отличат от американските, тъй като Иран е твърде близко дори в обсега на ракетите със среден обсег. "Иран задържа в момента 2 млн. афганци, от които 400 000 веднага могат да влязат в Турция. Досега иранците пазят добре афганистанската граница, за да не бъде залята Европа с хероин от Афганистан, но ако санкциите продължат, Техеран могат да кажат, че повече не може да продължава тази охрана", категоричен е арабистът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!