Един от най-свирепите полеви командири и палачи на „Ислямска държава” Лавдрим Мухаджери, известен като Абу Абдула ал-Косова, е проникнал в Европа начело на банда от няколстотин главорези. Това съобщава Daily Mail като се позовава на информация от италианските разузнавателни служби.

Според изданието оперативни данни сочат, че терористите планират съвсем скоро да атакуват държавни учреждения в Косово и православни църкви в Сърбия.

Италианското издание L’Espresso посвещава на тревожната информация специален обзор озаглавен „Палачите се връщат на Балканите”. Ето какво се посочва в него:

Един от издирваните джихадисти, известен като Лавдрим Мухаджери, с прякор Балканския касапин, се прочу с ужаса, предизвикал транслирания от него видеоклип през 2014 г., където 29-годишният жител на Косово обезглавява деца „предатели”. Мухаджери (известен също като Абу Абдул ал Косов) отдавна вече е известен като един от ръководителите на „Ислямска държава“, след като престана да бъде лидер на балканската й бригада.

Многократно в социалните мрежи излизаха съобщения за неговата смърт в Сирия, но през август тази година внезапно в интернет се появи негова снимка – усмихнат, с автомат АК-47 в ръце. Но това, което е още по-лошо, палачът от Качаника (град в Косово на границата с Македония, известен като център за вербовка на джихадисти) преди два месеца се е върнал в Косово, съобщава за L‘Espresso източник от италианското разузнаване в Косово.

Косово е една от най-важните територии на „Ислямска държава“. Там са вербувани 3400 бойци за халифата. Преминаването на Лавдрим Мухаджери на територията на Косово е фиксирано в Македония в средата на ноември. Служителите на Агенцията за информация и външна сигурност на територията на Балканите веднага са информирали местните власти, разузнавателното управление на Косово, а така също отделите по борба с тероризма в Косово, Албания и Македония. Но палачът като че ли се е изпарил.

Според италианското разузнаване връщането на Мухаджери на балканска територия е много сериозна заплаха не само за Балканите, но и за много от европейските страни, където косовският джихадистки лидер (от септември 2014 г. той е в списъка на глобалните терористи, изготвен от Държавния департамент на САЩ) има множество връзки и може да извърши терористичен акт. Известен е и фактът, че джихадистката мрежа на „касапина” е доста разклонена.

Но работата не е само в това, Мухаджери познава прекрасно врага, защото до преминаването си на джихадистки позиции е работил в американската база на KFOR Bоndsteel в Косово, а преди това и в състава на НАТО в Афганистан. След ареста на 19 терористи на 18 ноември тази година, подготвяли терористични атаки на територията на Косово и Албания, сайтът Balkan Insight отбеляза: „Лавдрим Мухаджери представлява сериозна заплаха за региона на Балканите, като най-вероятно следващият терористичен акт ще бъде насочен към унищожаването на множество израелци по време на футболната среща между отборите на Албания и Израел.”

Действията на арестуваните терористи, както свидетелства източник от полицията в Косово, са били координирани от Мухаджери от територията на Сирия. Но ако Мухаджери вече е в Косово, то опасността за извършване на терористични атаки не само на Балканите, но и в Италия значително нараства.

През 2015 г. беше проведена операция „Ван Дам” с цел унищожаване на група от „Ислямска държава“, действаща между Италия и Косово и ръководена от Самет Имишти, живеещ в Бреша. В дома на арестувания главатар са открити доказателства за пряката му връзка с Мухаджери, младия Касапин, готов да води джихад на европейска територия, отбелязва в заключение L’Espresso, цитирано от a-specto.