Промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внесе председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов в отговор на Лозан Панов и тълкувателното решение на подопечния му ВКС, а именно, когато се прекрати производство, да бъде осуетено и отнемането на незаконното имущество.

Промените на ВКС възпрепятстват работата на КПКОНПИ, стана ясно преди дни от интервюто на шефа на комисията - Пламен Георгиев. Дела за един милиард ще отидат във фризера, предупреди шефът на антикорупционния орган.

В тази връзка Данаил Кирилов не скри възмущението си от хода на ВКС, съобщава Канал 3. 

"Тълкувателното решение на Лозан Панов нагло се опитваше да надпише закона и да се измени неговия смисъл. Затова ние бързо, аварийно, спешно отговаряме на тази груба агресия по отношение на законодателната власт", изригна Кирилов. Той е категоричен, че ВКС и Лозан Панов се опитват да легитимират и да спасят всички крадци, на които ще се отнема имуществото.

Сред текстовете, внесени от юриста от ГЕРБ, е посочено, че прекратяването на наказателното производство не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото в полза на държавата.

Неспазването на срока за извършване на проверка не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобитото, се казва още във внесените законодателни промени от шефа на правната комисия.

"ВКС се опитва да взриви всички антикорупционни мерки, които в последните години се опитахме да постигнем", отсече Данаил Кирилов.