Огромно руско торпедо с ядрена бойна глава "с размерите на автобус" предизвика вълна от безпокойство, след като беше идентифицирано на сателитни снимки.

Както пише Daily Express, експертите смятат, че торпедото „Посейдон“ като нова категория стратегически оръжия потенциално ще измени характера на ядрените заплахи.

Русия предизвика сериозно безпокойство, след като на сателитните снимки се идентифицира огромно торпедо с ядрена бойна глава, принадлежаща на руския флот. Както съобщава Daily Express, торпедото "изглежда с размерите на автобус", а американското разузнаване отбелязва, че е "междуконтинентално автономно торпедо с ядрен двигател и ядрена бойна глава".

Откакто Владимир Путин за първи път разкри съществуването на свръхсекретното торпедо през 2015 г., това зловещо оръжие, известно като Посейдон, представлява голям интерес за експертите по сигурността, отбелязва вестникът.

Те вярват, че съдейки по конструкцията на торпедото, то ще работи под вода на много големи дълбочини и с висока скорост. Това означава, че Посейдон, като нова категория стратегически оръжия, потенциално ще промени характера на ядрените заплахи.

Сателитни снимки, направени от компанията за космически технологии Maxar Technologies, потвърдиха, че военното съоръжение, където сателитът е снимал новото оръжие, е било многократно посещавано от кораба със специално предназначение „Академик Александров“.

Това съоръжение се намира на северния бряг на река Северна Двина, близо до вливането му в Бяло море. Строителството на новото пристанище започна през 2018 г. и приключи през 2020 г. Има и новопостроена голяма сграда до новия кей, която също може да бъде свързана с работата по проекта „Посейдон“.

Носителите на ядрените торпеда "Посейдон" вероятно ще бъдат нови подводници. Първата от тези носещи подводници, К-329 Белгород, се базира от другата страна срещу новия пристан на съоръжението. Освен това, недалеч от съоръжението, се работи по изграждането на втора подводница, наречена „Хабаровск“.

През 2007 г. беше пусната подводницата „Саров“, която изглежда е построена специално за изпитания на големи торпеда от типа на „Посейдон“.

Както заключава изданието, наблюдавайки някои от новите руски съоръжения като това, експертите ще получат ясна представа за възможностите на руския флот.

Също така това им позволява да изчислят приблизителната цена на програмата, която включва създаването на нова поддържаща инфраструктура и изграждането на много изпитателни кораби и подводници.