Един от най-големите интернет портали в Япония, Yahoo News Japan, се загрижи, че „Русия извършва безпрецедентно натрупване на мощ в Арктика, а също така изпитва най-новите оръжия в региони, където ледът се е стопил под влиянието на изменението на климата.

"Формулирана беше и целта на Москва - „да осигури безопасността на северните брегове, както и да въведе в експлоатация важен маршрут от Азия до Европа“.

Японците имат интерес да използват Северния морски път, тъй като този път намалява наполовина времето, необходимо за транспортиране на контейнери от Азия до Европа, в сравнение с маршрута през Суецкия канал.

Изданието съобщава, че през февруари руската държавна компания "Росатом" публикува видео на безпилотен апарат, с чиято помощ танкерът “Кристоф дьо Маржери” плава за първи път по Северния морски път през зимата.

Танкерът е придружен от ядрения ледоразбивач “50 Лет Победи”, който прекосява три от шестте арктически морета.

"Скоростта на топене на лед е по-бърза, отколкото учените очакваха преди няколко години", заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Той отбеляза, че през следващите десетилетия ще има значителни промени по отношение на достъпа до региона. Американските власти се опасяват от намеренията на Русия да "повлияе" на Северния морски път, като посочват, че маршрутът минава от Норвегия до Аляска по северното крайбрежие на Русия и води до Северния Атлантически океан.

Според служителя от Държавния департамент, целта на Кремъл е да определи правилата, които международната общност ще трябва да приеме. Елизабет Бюканън, ръководител на стратегическите изследвания в университета “Дикин” в Австралия, отбелязва:

„Това е възможност да се използва маршрутът в търговската мрежа като транспортна артерия. Това ще промени облика на световната корабоплавателна индустрия и ще засегне над 90% от стоките в света. "

На пръв поглед притесненията изглеждат странно: в сътрудничество с Русия всяка държава може да използва откриващия се нов маршрут. Японците, американците и европейците обаче не искат сътрудничеството с Русия и претендират за свобода на преминаване по руското крайбрежие, в руската икономическа зона, без съгласието на руските власти.

Американските военни не харесват това, че Русия е собственик на арктическата зона. Говорителят на Пентагона Томас Кембъл изрази загриженост относно правилата, които Русия иска да приложи към корабите по този маршрут:

„Руският закон, регулиращ преминаването на Северния морски път, надхвърля международните пълномощия на Русия. Те настояват корабите, преминаващи през него в открито море, да вземат руски лоцмани борда. Русия също възнамерява да изиска от чуждестранни кораби да получават разрешителни преди да преминат арктическия маршрут. "

Правилата за използване на Северния морски път трябва да бъдат договорени - като се вземат предвид руските интереси, разбира се. Японците обаче, както и американците, са по-загрижени, че руските власти укрепват защитата на руската арктическа зона.

„Русия извършва безпрецедентно натрупване на сили в Арктика и също така изпитва най-новите оръжия в региони, където ледът се е стопил под влиянието на климатичните промени.

По-специално, торпедото “Посейдон” 2M39 е от особено значение за експертите по оръжия и западните политици. Развитието му върви с бързи темпове. Тези безпилотни стелт торпеда се задвижват от ядрен реактор. Според руските разработчици те може да проникнат през американската подводна система за крайбрежна отбрана ”, пише Yahoo News Japan.

Ако посланието на президента Владимир Путин за развитието на принципно новите оръжейни системи в Русия през 2018 първоначално беше изобразено на Запад като „анимации“, оръжия от научно-фантастични филми, то сега осъзнават, че си имат работа със скорошното доставяне на “Посейдон” на бойно дежурство.

„Според експертите торпедото „Посейдон“ е близо до внедряване. Ръководителят на норвежкото разузнаване вицеадмирал Нилс Андреас Стенсон заяви в интервю, че Посейдон се счита за ядрен възпиращ фактор. В момента торпедата са във фаза на изпитване, но това е стратегическа система.

Изпитанията им ще имат сериозно въздействие не само върху самия регион на изпитанието, но и върху отдалечени райони ", съобщава японското издание и, позовавайки се на руски източници, обяснява, че "тези торпеда ще бъдат оборудвани с бойни глави от няколко мегатона, причинявайки радиоактивни вълни, в резултат на което частта от бреговата линия, която ще бъде засегната, ще стане необитаема за няколко десетилетия."

А помощник-държавният секретар на САЩ по международната сигурност Кристофър Форд изрази мнението, че Посейдон е проектиран да създаде радиоактивно цунами, което да залива американските крайбрежни градове.

За факта, че арктическата група на руските въоръжени сили ще бъде оборудвана с най-новите торпеда, свидетелстват данните, получени от сателитни снимки за изграждането на подземни хангари за тяхното съхранение.

За да справяне с потенциален враг в руския Далечен север, се разполагат не само “Посейдон”, но и бомбардировачи, изтребители МиГ-31 БМ, както и нови радари (недалеч от Аляска).

Според японското издание американските войски също ще преразпределят персонал и техника. Така бомбардировачите В-1 на американските ВВС, разположени в норвежката авиобаза “Орланд”, започнаха да кръжат в източната част на Баренцово море. Американски служител призна, че американските стелт подводници от клас “Морски вълк” патрулират в района.

„Русия модернизира съветските летища и радари. Изгражда нови пристанища и бази за издирване и спасяване, както и създава флот от ядрени и конвенционални ледоразбивачи “, подчертава Томас Кембъл.

„Президентът Путин много често говори за важността на технологичното предимство на Русия в Арктика.

Когато новият ледоразбивач беше представен на обществеността в Санкт Петербург миналия ноември, руският лидер отбеляза, че Русия притежава уникален ледоразбивачен флот и заема водеща позиция в развитието и проучването на Арктика. Той подчерта, че това първенство трябва непрекъснато да се потвърждава”, пише Yahoo News Japan.

Всичко това разрушава преобладаващата представа в Япония и Запада на Русия като „западаща държава“ с икономика, „разкъсана на парчета“.