Русия постигна известни успехи на бойното поле през последните няколко седмици , но ситуацията в Украйна далеч не е безнадеждна. Администрацията на Байдън трябва да увеличи интензивността на военните си действия и по този начин да осигури победа на Украйна.

Андрю Радин, старши политолог в RAND, пише за това в колона за Defense One, предава, УНИАН.

Той отбелязва, че предпазливостта на администрацията на Байдън е очевидна от началото на войната. Обемът на американската подкрепа за Украйна се разширява, но постепенно.

„През април 2022 г. беше обявена теглена артилерия, през юни 2022 г. - за колесни ракетни системи HIMARS, през декември 2022 г. - за ПВО Patriot, през януари 2023 г. - за наземни бойни машини, през юли 2023 г. - за касетъчни боеприпаси, а през април - за наземните тактически ракетни системи (ATACMS) на армията“, се казва в материала.

Промяна в политиката на САЩ в няколко области би подобрила военната ситуация в Украйна с минимален риск от ескалация от Русия.

Първо, Съединените щати биха могли да спрат да настояват предоставените от тях боеприпаси да се използват само на украинска територия и да спрат да оказват натиск върху Украйна да се въздържа от удари по руска територия.

Второ, Съединените щати биха могли да разширят видимото си военно присъствие в Украйна. Западните съветници трябва да бъдат в Украйна, за да разберат състоянието и нуждите на украинската армия, за да осигурят необходимото качествено предимство.

Ако, трагично, персоналът на САЩ бъде убит при руска атака, администрацията на Байдън ще има значителна свобода да контролира реакцията.

Трето, Вашингтон трябва да разшири своите космически и киберпространствени операции в отговор на руски кибератаки срещу космически доставчици на САЩ и заглушаване срещу съюзници от НАТО.

Русия може да ескалира, като увеличи броя на кибератаките или други ответни действия, но рискува да разкрие измамата си и да загуби способността да използва такива атаки в бъдеще.

„Допълнителни действия на САЩ също биха могли да накарат други членове на Алианса да увеличат подкрепата си, тъй като съюзниците традиционно разчитат на САЩ за лидерство.

Германия не предостави танкове Leopard, докато САЩ не предоставиха Abrams. Може би по-нататъшната американска подкрепа ще доведе до предоставянето на Taurus от Германия.“

От тясна американска гледна точка, по-голямото участие на САЩ е възможност за тестване на нови способности и придобиване на опит в оказването на помощ на партньор, който е изправен пред числено превъзхождащ враг Китайска агресия“, обяснява Андрю Радин.

Избягването на пряк военен конфликт с Русия е основен интерес. Но предложените по-горе мерки не са призив за намеса на американски военни сили, а по-скоро средство за постепенно укрепване на американската политика спрямо Украйна.

Русия не може безкрайно да търпи непропорционални загуби в жива сила и техника. Премахването на ограниченията върху американската помощ ще позволи на Украйна да отклони руските войски и да преодолее численото си предимство, особено в момент, когато подновени руски атаки оказват натиск върху Украйна.

„Съединените щати и техните съюзници трябва да се възползват от необходимата сдържаност на Русия към НАТО и да направят повече, за да помогнат на Украйна да победи Русия.

Администрацията на Байдън беше разбираемо предпазлива в началото на войната. Сега има възможност за много по-интензивна роля на САЩ ”, заключава авторът.